Április 2. az autizmus világnapja

autism symbol - Happy Saturday Hope it's a Great one fb 250678_423263281051795_433210931_n

Az első világnapi rendezvényt ezzel a témával kapcsolatban 2008-ban rendezték, amelyeken az érintettek és családtagjaik, illetve a lakosság részére ismeretterjesztő és tudományos konferenciákat tartanak. A X. Nemzetközi Autizmus Konferenciát 2013. szeptemberében hazánkban, Budapesten rendezték meg nagy sikerrel. ( A köztévé Akadálytalanul c. műsora is készített róla összefoglalót.) Pontos számadatok nincsenek arról, hogy hány ember érintett Magyarországon. Az autizmus mind Magyarországon és nemzetközileg is az egyik lekésőbb elismert fogyatékossági ág, a ’80-as évektől kezdtek el komolyabban foglalkozni vele, mid a kutatás és a fejlesztés területén.

Milyen betegséget takar?

autism_pic__always

Ma úgy nevezik, hogy autizmus spektrumzavar, mert többféle formája ismert, de lényegében minden esetben a következő funkciók érintettek: szociális (azaz társas), a kommunikációs kognitív (megismerési) képességeket átfogó fejlődési zavarának következménye. Szervi elváltozással nem jár, a viselkedésben figyelhető meg az átlagostól való eltérés. Igen széles skálán mozog a megjelenési formája. Legszembetűnőbb sajátossága az önmagukba való fordulás, ez azt jelenti, hogy befogadja a külvilág ingereit, de gyakran nem érti, környezetét kaotikusnak érzékeli.

Az igen enyhétől az egészen súlyosig terjed a viselkedésbeli megjelenése.

A betegség megállapítása

Fontos megjegyezni, hogy ez a betegség nem szerzett, azaz a korábban  védőoltásokhoz való kötése teljesen téves és tudományosan nem bizonyított! Az ezzel a kórképekkel foglalkozó szakemberek a jelenlegi tudományos kutatások szerint veleszületett betegségnek tekintik, melynek a tünetei legkorábban 1,5 – 2 éves korban ismerhetők fel a kisgyermekkori fejlődési sajátosságok miatt. Megléte semmilyen eszközös vizsgálattal (labor, CT, MR) nem mutatható ki. Az általánostól, a korosztályos átlagtól eltérő viselkedési magatartási jelenségek mentén segítenek a szülőknek a további és pontos diagnózis kialakításában a gyermekorvos és a területi védőnő. Fontos megjegyezni, hogy ők is csak az eltérést észlelik és a szülővel megbeszélve további speciális vizsgálatokat (ezek pszichológiai, pszichiátria vagy gyógypedagógiai) javasolnak a megerősítéséhez.

Hogyan alakul a jövőjük?

Mint minden hasonló eltérésnél nagyon fontos a korai felismerés és ahhoz kötve a korai fejlesztés elkezdése. Ez gyakran jár együtt a családi interakciók átrendeződésével, aminek a lényege, hogy a szülőnek is feladata gyermekénél a gyógy- vagy fejlesztőpedagógus által felírt gyakorlatok elvégzése. Emellett jótékony hatásúak az különböző állat-, mozgás-, csoportterápiák. A sikeres fejlesztéshez elengedhetetlen a család összefogása és szerető légköre. Fontos megemlíteni, hogy az tanulási képességet sok esetben nem befolyásolja, így szakmát vagy diplomát is szerezhetnek és elhelyezkedhetnek a foglalkoztatási szektor olyan ágaiban, ahol betegségük megléte nem zárja ki megélhetésük lehetőségét.

Jelenlét

A köztudatba Az esőember című film hozta be  jelenlétét, melyben Dustin Hoffman alakított autista felnőttet és ezért az alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták. Vagy  a Temple Grandin mérnöknő életéről szóló HBO gyártású sorozatban is láthatjuk a szereplő életének bemutatásával milyen magas szellemi kvalitásokkal is rendelkezhetnek.

Segítség

Manapság civil és egyházi szervezetek (pl.: a ferences szerzetesrend munkájában)  működtetésében olyan lakóotthonokat alakítanak ki azok számára, akik nem tudnak a társadalomban élni, ahol a teljes ellátásukról gondoskodnak.

Fontos megemlíteni, hogy van speciális szakmai és támogató segítség. A Vadaskert Alapítvány tud segítséget nyújtani szakmai szinten, az AOSZ (Autisták Országos Szövetsége), ami a sz autizmussal élő emberek és családtagjaik érdekvédelmével foglalkozik. Az AOSZ több kiadvány és ismertetője ingyenesen letölthető honlapjukról. Szakmai segítséget nyújt szintén az Autizmus Alapítvány és Kutatócsoport.

Veszprémben az AutiSpekrim Egyesület tart rendezvényeket. A következőket ajánlom azt érdeklődők figyelmébe:

Április 04.  – Pannon Egyetem A épület A2-es teremben 16-19 óráig

  •  Köszöntőt mond Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter
  • Dr. Horváth Dóra pszichiáter és Jantek Gyöngyvér pszichológus előadása az autizmus spektrumzavarról
  • Schmalz Attila autizmussal élő, diák Pulitzer díjas fiatalember olvassa fel díjnyertes írását autizmusáról
  • Au10mus prezentáció Blaskó Krisztián autizmussal élő fiatal előadásában. A prezentáció bemutatása után lehetőség lesz beszélgetni, kérdezni Krisztiántól.

A részvétel ingyenes, előzetes jelentkezés nincs. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Felhasznált irodalom, honlap:

www.autizmus.hu

www.aosz.hu

www.vadaskertalapitvany.hu

Írta: Réfi Rita iskolavédőnő

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?