A vese világnapja

130858_g
A vese szervezetünkben betöltött fontos szerepére szeretnénk felhívni a figyelmeteket a világnap alkalmából. A Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. Statisztikai adatok szerint minden 10. ember a világon valamilyen vesebetegségben szenved. Ennek megléte az egyén mindennapi életvitelében való nehézséget jelent.  Ezért Magyarországon kidolgozásra került a Nemzeti Vese Program, melyet a szakmai szervezetek közreműködésével együtt dolgozott ki a NEMFI. Ennek célja mind a szakemberek, a vesebetegségben szenvedők, de az egészségesek tájékoztatása és ismereteik fejlesztése.
A vesék elhelyezkedése, feladatai
A vizeletképzés és – kiválasztás szervrendszerének részei a vesék. A két vese a hasüreg hátsó falán a XII. borda magasságában, a hashártya mögött helyezkedik el. A vesék kb. 130 g tömegű, bab alakú szervek. Legfontosabb szerepük a felesleges anyagok kiszűrése, valamint a homeosztázis, vagyis a szervezet belső, szabályozott egyensúlyi állapotának fenntartása.
A veséink egészséges működését nagymértékben befolyásolja az életmódunk. Például nyári időszakban a megemelkedett hőmérséklettel együtt járó verejtékezés miatt folyadékot veszítünk, ezt pótolnunk kell, hogy veséink a feladatukat jól tudják ellátni. Hányással és hasmenéssel járó megbetegedések esetén is rengeteg folyadékot veszíthet el a szervezet ezért a folyadék és a bennük található elektrolitok pótlására oda kell figyelni (például a zöldség- vagy húslevesek fogyasztása jótékony hatású).
Elégtelen működés kialakulásához vezethet a nem megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás – az energiaitalok kifejezetten ártalmasak.
Tünetek, panaszok, melyek betegségre utalhatnak és a javasolt teendők
A gyakori vizelés és vizelési ingernél serdülőkorban (nem megfelelő öltözködés, a derék tájék fedetlensége téli időszakban a vesék „megfázását” okozza) , de felnőtt korban is érdemes felkeresni a háziorvost a tünetek meglétekor. A rendelőkben található diagnosztikai eszközök segítségével a vizeltből jól és szinte azonnal kimutatható, a genny vagy fehérje jelenléte, így a gyógymód felírása is helyben és rövid időn belül megtörténhet.
Nem kell megijedni, ha az orvos által felírt gyógyszerek okozhatják a vizelet színének megváltozását, bár ezt minden esetben a kezelőorvos előre jelzi. Figyeljünk oda minden gyógyszer beszedése előtt, hogy olvassuk el a dobozában mellékelt betegtájékoztatót!
Balesetek következtében, ha gyanítható a veséket ért trauma, előfordulhat, hogy a vizelet színe rózsaszínre változik, ebben az esetben is javasolt orvos felkeresése.
Az állandó magas vérnyomás hátterében is előfordulhat vesebetegség.
Hirtelen fellépő láz, hidegrázás és vesetáji fájdalom együttes jelenléte utalhat felszálló fertőzés okozta vesebetegségre – téli időszakban ne üljünk le a hideg padokra, sem a földre, ezzel elkerülhetjük a megbetegedést.
Gyakori betegség a vesekő, melynek lényege a vese üregrendszerében képződő kő okozza a panaszokat. Ezek sokfélék és különböző intenzitásúak lehetnek, mert a tüneteket befolyásolja a kő elhelyezkedése a kiválasztó szervrendszerben. A tompa, a szúró  fájdalomtól  a görcsösig terjedhetnek a tünetek, melyek mellett a vizelési inger gyakoriságát, a vizelés fájdalmasságát vagy hányingert, vagy hányást is tapasztalhat az érintett személy. Ezért fontos odafigyelni az ajánlott napi folyadékbevitelre – pl: ivóvíz, levesek, gyümölcslevek, tea fogyasztásával
Heveny veseelégtelenség esetén a veseműködés csökkenése vagy megszűnése áll fenn, melynek kialakulását több tényező is befolyásolja. Ilyen esetben a beteg vérét egy testen kívüli készülék segítségével tisztítják meg azoktól az anyagoktól, amelyeket egyébként a vese a vizeleten keresztül választ ki. Ez a művesekezelés vagy más néven dialízis. Minden megyeszékhelyen található dialízis központ, ahol az ebben a betegségben szenvedő betegek dialízisét végzik. Akiknek szükségük van rá és ezzel esélyt kapnak a továbbélésre, mert egy jól működő egészséges vesével lehet élni de hiányukban már nem.
(Az itt leírásra került tünetek az orvossal történő konzultáció és részletes kivizsgálás nélkül nem diagnosztikus értékűek egy – egy betegség esetében. Mindenkor az orvossal történő személyes kapcsolatfelvétel javasolt!)
Segítő szervezetek, csoportok
Jelenleg több olyan szervezet és alapítvány működik hazánkban, melyek segítséget és tájékoztatást nyújtanak a szakorvossal történő konzultációk mellett a vesebetegségben szenvedőknek. Csak néhány példa: Magyar Vese – Alapítvány, mely egy szakmai szervezet vagy a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége. Amellett, hogy segítséget nyújtanak a betegeknek, az információátadásban és a szemléletformálásban is fontos szerepet töltenek be.
Jó ha van kettő vagy egy egészséges vesénk, mert nélkülük nehezebb lenne a mindennapi életünk. Vigyázzunk rájuk!
Felhasznált irodalom:
Dr. Ormai Sándor: Élettan-kórélettan, 2004. Budapest Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió
Gerd Herold: Belgyógyászat orvosoknak – medikusoknak, 2009. Budapest Medicina Könyvkiadó
Honlap: www.vesebeteg.hu

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?