Az egészséges testtartás

A mai felgyorsult világ nem csak a mentális állapotunkat viseli meg, hanem fizikai problémáink sokaságát is okozhatja. Az állandó rohanás, a helytelen étkezés, a korlátok nélküli számítógép-használat mind-mind befolyásolja az egészségünket. A túlsúly és a látáshibák mellett az egyik legelterjedtebb hozadéka az életstílusunknak a tartáshiba. Most ennek javítására (jobb esetben megelőzésére) szeretnék a figyelmetekbe ajánlani néhány gyakorlatot.

Macska póz

A nehéz iskolatáska viselése után, jól jön egy kis nyújtás. Feküdjünk négykézláb, majd hasunk behúzásával görbítsük a mennyezet felé a hátunkat, amennyire csak tudjuk – közben fújjuk ki a levegőt. Fejünk is kövesse a görbe ívet.

Tartsuk ki 3-5 másodpercig magunkat, majd görbítsük ellentétesen a gerincünket, mintha csak nyújtóznánk – közben vegyünk mély levegőt és tartsuk a pozíciót 3-5 másodpercig. A macskapózt ismételjük 3 percen keresztül.

Nyújtógyakorlat

Ezzel a nyújtógyakorlattal javíthatjuk a gerinc és a hát csontjainak helyzetét. Teli hassal ne próbálkozzunk a gyakorlattal.

Feküdjünk hasra egy tornamatracon és lassan fogjuk meg jobb kezünkkel a jobb lábszárunkat, bal kezünkkel pedig a bal lábszárunkat. Érezzük, ahogy nyúlik hát és hasizmunk. Próbáljuk ringatni magunkat előre-hátra, ezzel nagyobb izommunkának tesszük ki testünket. Próbáljuk a gyakorlatot 1 percig végezni, majd még 2-szer ismételni.

Hátnyújtó gyakorlat

Ezzel a gyakorlattal az oldalsó hátizmokat nyújthatjuk, valamint megmozgatjuk a csípő izmait. Különösen hatékony gerincferdülésre.

Álljunk nagyobb terpeszbe, majd jobb kezünkkel érintsük meg jobb lábszárunkat, közben bal kezünk mutasson a mennyezet felé, tekintetükkel pedig kövessük. Végezzük el a gyakorlatot a másik oldalra is. Ismételjük 60-szor.

Egyensúly gyakorlat

Ez egy intenzív izomerősítő és egyensúly fejlesztő gyakorlat.

Álljunk kisterpeszbe, majd hajoljunk derékszögbe előre, jobb lábunkat közben vigyük hátra úgy, hogy hátunk és lábunk egy vonalban legyenek. Jobb kezünkkel érintsük meg a padlót, bal kezünket vigyük a mennyezet felé.
Őrizzük meg ezt a pozíciót 10-15 másodpercig, majd végezzük el fordítva is, a másik lábra. Ismételjük 10-szer a gyakorlatokat.

Oldal nyújtás

Ezzel a jógagyakorlattal nemcsak a külső combizmokat nyújthatjuk, hanem hátunk csavart helyzete miatt jó hátizom nyújtógyakorlat.

Üljünk le a tornamatracra. Jobb kezünkkel enyhén nyomjuk térdünket kifele, bal kezünket pedig nyújtsuk hátra. Tartsuk ki kb. 1 percig. Végezzük el a gyakorlatot a másik irányba is.

Gerincegyenesítés

Ez az egyik leghatásosabb gerincegyenesítő gyakorlat. Üljünk le és helyezkedjünk a képen látható ülésbe. Amelyik lábunk feljebb van, az azon az oldalon levő kezünk legyen felül. A kezeket próbáljuk összekulcsolni a hátunk mögött.

Tevepóz

Ez az ismert jóga póz jó tartásjavító gyakorlat. Vegyük fel a képen látható pozíciót és tartsuk ki egy percig. Figyeljünk arra, hogy a fejünk legyen hátra engedve és a két lábunkra egyformán nehezedjen súlyunk.

Relaxáló jógagyakorlat

A hátegyenesítő gyakorlatsorozatunkat a legjobb, ha ezzel a gyakorlattal fejezzük be, ugyanis nemcsak jó tartásjavító, hanem kitűnő relaxációs gyakorlat, serkentve a felső testünkben a vérkeringést.


Vegyük fel a klasszikus gyertya pozíciót, majd lassan engedjük hátra a lábunkat, a karokat közben nyújtsuk ki testünk mellett a padlóra. Próbáljuk minél hátrább engedni a lábunkat, akár a padlót is megérinthetjük, ha tudjuk. Maradjunk 10-15 másodpercig ebben a pozícióban, majd lassan engedjük vissza lábunkat a padlóra.

Tipp: Ha valakinek valamelyik gyakorlat nem sikerül elsőre, ne ijedjen meg, a fent leírt tornagyakorlatok rendszeres és fokozatos bevezetésével  sikerülni fog.

Írta: Nagy Anna 12.C osztályos tanuló

You may also like...

1 Response

Vélemény, hozzászólás?