Lovak a gyógyítás szolgálatában

Lovasterápia

A ló és ember kapcsolata  ősi időkre nyúlik vissza, és ebből kifolyólag nagyon bensőséges. A modern kori orvostudományban ebből kifolyólag már  emberek gyógyítására is bevonják a lovakat. Legyen szó lelki gondokkal vagy magatartási problémákkal küzdő, hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő gyermek vagy felnőtt, nagyon fontos hogy ők is megismerhessék a lovakat, és a lovaglás adta örömöket.

A kezelési mód kialakulásának pontos ideje ismeretlen, de feljegyzésekből tudjuk, hogy már az ókori görögök is alkalmazták a lovak és emberek közötti harmóniát a fogyatékosságokkal élő személyek rehabilitációjára

Hazánkban a közvélemény előtt még nem ismert széles körben az állatokkal segített terápia, az egyes gyógypedagógiai fejlesztési területeken inkább van jelen. Hiszen a rekreáció és a sport területén méltán ismert jelenlétük mellett kiemelendő a terápiákban betöltött segítő szerepük is jelentős.

A sajtóban is megjelennek olyan, a tudományos vizsgálatok eredményire hivatkozó írások,  melyek arról számolnak be, hogy mennyivel jobbak a házi kedvencet tartó gazdik életkilátásai, hiszen az állat jelenléte, ragaszkodása, szeretetigénye csökkenti a stresszt, így segíthet a szellemi betegségek megelőzésében. Néhanapján találkozhattunk a képernyőn az állatokkal végzett segítő tevékenységek bemutatásával: segítő kutyákkal, terápiás lovaglással, börtönlátogató macskákkal.

Az Magyar Lovasterápia Szövetség (MLTSZ) történeti szálai a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálathoz (NGYSZ) vezetnek vissza, ahol a legkülönbözőbb problémák orvoslásának reményében egyre több család és gyermekintézmény érdeklődött a lovasterápia iránt. A felmerülő igények láttán az NGYSZ megszervezte az első lovasterápiás szakemberképző tanfolyamot, amihez szakmai segítséget Angliából kért. Így került sor 1997 novemberében, Hortobágyon az első tanfolyam megrendezésére, ahol az Angol Lovasterápiás Egyesület által ajánlott és képzett terapeuták tartottak elméleti és gyakorlati oktatást. A tanfolyam végén megalakult a Magyar Lovasterápia Szövetség.

A lovasterápia igazából egy gyűjtőfogalom, ami magába foglalja a terápiás céllal alkalmazott, kezelés jellegű fejlesztéseket, melyek a lovaglás, illetve a lóval való foglakozás és tevékenységek hatásait használják fel. Ezen belül van két nagy csoport, maga a lovasterápia és a parasport.  A két nagy csoporton belül is vannak kisebb ágazatok.

 

A gyógypedagógiai célú vagy fejlesztő lovaglást és a lovastornát a szakemberek elsősorban pszichés problémák, kommunikációs, viselkedésbeli, tanulási zavarok,  értelmi fogyatékosság és az autizmus esetén javasolják. Lehet egyéni vagy csoportos foglalkozás lovasterapeuta végzettségű gyógypedagógus vagy pszichológus vezetésével. A gyógypedagógiai lovaglás során az ember és a ló együttműködése eredményeképpen létrejövő pszichológiai értékek kerülnek előtérbe az egyén fejlesztése érdekében. A terápia során a legfontosabb a lóval való közvetlen kontaktus, a testének a melege, puhasága, járásának ringatása, melyek segítenek a belső harmónia kialakításában. Ezt a közelséget játékos feladatokkal, a gyermek és a ló közötti közvetlen kapcsolat  kialakításával érik el, pl. “Nyúlj fel a labdáért!”, “Nézd meg a fülét!”. A ló közelségének pozitív hatása miatt ezek a találkozások nemcsak lovaglásból, hanem a foglalkozások előtti/utáni simogatásokból, lóápolásból is állnak. Ez azért is fontos, hogy a gyerekek ráhangolódhassanak a rájuk váró feladatra. A gyermekek általában nem félnek a lótól, esetleg kezdetben a magasságtól és a mozgástól, de ez gyorsan oldódik és egyre magabiztosabbak, bátrabbak lesznek, határozottságuk, felelősségérzetük nő, csakúgy, mint egészséges társaiknak.

Hippoterápia: leginkább gyógytornászok, által alkalmazott, kiegészítő terápiás eljárás a tartási és mozgás funkciók javítása, korrekciója érdekében. A lónak az emberével hasonló mozgás lefutását és a fellépő impulzusokat használja fel, amelyek a ló hátsó lábából indulnak ki, és futnak végig előre a ló gerincén, amihez a lovas a medencéjével kapcsolódik, javítva a beteg tartását, egyensúlyérzékét, mozgáskoordinációját, ízületi mozgékonyságát erősíti, izomzatát nyújtja, érzékelését fejleszti.

Pszichoterápia lóval: Ez a lovas terápia legfiatalabb ága. Alkalmas a több lelki betegség kezelésében kiegészítésként, mint az affektív,  szorongásos zavarok, személyiség- és viselkedészavarok, szenvedélybetegek és skizofrének terápiájában is eredményesen használható.  Itt a ló viselkedése hathat gyógyítólag, aminek  a lényege a ló őszinte, elfogadó hozzáállása, aminek segítségével motiváló tanulási légkört teremt, közvetlen visszajelzéseket ad, csökkenti a reménytelenség érzetét, erőt, biztonságot sugároz, megfogja és megtartja a figyelmet, erősíti az ént és az önkontroll érzetét és fejleszti a szociális készségeket. A ló hűen tükrözi gondozója, lovasa lelkiállapotát és annak legfinomabb rezdüléseire azonnal reagál. A lovak által nyújtott “tükör” használható a terápiás folyamat során, mind a problémák feltérképezése és a terápia során bekövetkező változás megerősítéseként egyaránt. Így már a legkisebb javulásnál is növeli a beteg önbizalmát, erőt ad a folytatáshoz.

Parasport: A cél, a szabadidő hasznos eltöltése, az egészségi állapot-, és kondíció megőrzése és növelése, és aki komolyabban akarja csinálni, az versenyszerűen is tudja ezt űzni.

A lovasterápia nem csak egy gyógymód a betegségükre. A lovasterápia annál több. A betegekben erősíti az élni akarást, egy kis időre el tudják felejteni gondjaikat, a terapeutáknak pedig egy kimerítő nap is olyan lelki erőt ad, ami a legnagyobb fáradtságokat is megéri.

Végül egy videó ajánlok figyelmetekbe, ami megmutatja, milyen sokat tud segíteni ez a módszer.

http://www.youtube.com/watch?v=FLFI6mbe-8c

 

források:

http://www.lovasterapia.hu/

http://www.lovasterapia.iweb.hu/

Írta: Dublecz Anett 11.D osztályos tanuló

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?