Fiatalokra is leselkedő betegség – a fertőző agyhártyagyulladás

Azért választottam ezt a témát, mert a korombelieket is súlyosan veszélyeztetheti a fertőző agyhártyagyulladás.  A bulizás rossz hatásairól már sokat hallhattunk pl.: az alkohol és a drog veszélyeiről. De sajnos csak a hírekből értesülhetünk, hogy éppen melyik fesztiválon hány fiatal betegedett meg fertőző agyhártyagyulladásban.

De hogy mi is ez valójában és hogy kaphatjuk el?

Magyarországon a 2012-es BalatonSoundon egy 17 éves lány belehalt ebbe a betegségbe. Valószínűleg a fesztiválon kapta el egy olyan embertől, aki  csak hordozója volt.

A fertőző agyhártyagyulladásnak három típusa van: A, B és C.  Az első két típus kórokozója ellen nyújt védelmet az oltás.  Cseppfertőzéssel terjed, és bár a kórokozó sokak szervezetében jelen van, csak keveseket betegít meg.

A betegségnek is kétféle lefolyása lehet. Az első órákban esetleg kialakuló vérmérgezéses, toxikus állapot kivédhetetlen, míg a másik esetben az agyhártyagyulladás kezelhető.

Tünetek

A betegség jellemző kezdeti tünetei:

  • magas láz
  • erős fejfájás
  • levertség
  • hányinger
  • hányás
  • tarkókötöttség
  • bőrvérzések.

(Az itt felsorolt tünetek önmagukban nem diagnosztikai értékűek és nem helyettesítik az orvossal történő személyes konzultációt, továbbá a pontos diagnosztikai eszközök alkalmazását a pontos diagnózis megállapításához!)

A kórokozóval fertőződött személyek többsége nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot. Megbetegedés esetén viszont annak lefolyása gyors, akár súlyos, életet veszélyeztető is lehet, ezért az időben elkezdett, szakszerű orvosi kezelés mindenképpen szükséges .

A 17 éves lány a C típusú fertőzésben szenvedett, s betegsége toxikus állapottal járt együtt, ezért nem sikerült megmenteni. Miután megtalálták a kórokozót, minden embert akivel szoros kapcsolatban volt antibiotikumos kezelésben részesítették,  kb. 69 társnál alkalmaztak gyógyszeres terápiát. A bakteriális agyhártyagyulladással kezelt nagyobb gyerekek 2%-át nem sikerül megmenteni.

Érintett terület

 Az agyhártyagyulladás az agyhártyáknak, azaz a központi idegrendszert körülvevő hártyák gyulladásos megbetegedése, ami súlyos, életveszélyes állapot, és sürgősségi orvosi beavatkozást igényel. Gyógyulás után is nagyon gyakran visszamaradó idegrendszeri károsodáshoz vezethet az agyhártyák összenövése, hegesedése miatt.

Eredete szerint

A megbetegedés kiváltó okát tekintve két főcsoportba osztható: az élő kórokozókkal történt fertőzés és az egyéb kórokok által kiváltott (nem fertőzéses) gyulladások.

Getty_100412_Meningitis

A kettő közül a mikroorganizmusok által okozott fertőzés a gyakoribb kórok. Vírusok, baktériumok, gombák, de paraziták is okozhatnak gyulladást. Az agyhártyagyulladás egyes okozói ellen védőoltás áll rendelkezésre, amit a háziorvosnál igényelhetünk.

Mind a bakteriális mind a vírusok által okozott agyhártyagyulladás fertőző, azonban egyik változat sem fertőz olyan mértékben, mint a megfázás vagy az influenza. Mindkét változat terjedhet a légutak váladékcseppjeivel, például szoros testi kapcsolat útján nyál, köpet, vagy másra tüsszentéssel vagy köhögéssel, de nem terjed annak a levegőnek a belégzésével, amelyben egy agyhártyagyulladásos beteg tartózkodik. Ennek ellenére, akik agyhártyagyulladásos beteggel szoros kapcsolatba kerültek azokat megelőzésül antibiotikumos kezelésben részesítik.

A védettség kialakítható!

A mai tinédzserek többsége csecsemőkorban kapott az agyhártyagyulladás ellen védőoltást, de ez nem ad védelmet életünk végéig, hanem  körülbelül 15 évig.  Ugyanis az immunrendszer felejt, ezért mint a legtöbb védőoltást ezt is ismételni szükséges. Pont ezért jelent veszélyt korosztályunkra, mert bulizni járunk, nagy közösségekbe megyünk és a fertőzés veszélye nagyobb ezáltal. Akinek kicsit gyengébb az immunrendszere, arra még nagyobb veszély leselkedik.

Szerettem volna megismertetni veletek ennek a betegségnek a veszélyeit és azt, hogyan lehet ellene védekezni.  Azt gondolom érdemes a védőoltáson legondolkodni, hiszen senkin nem látszik, hogy éppen milyen kórokozót hordoz vagy éppen terjeszt tünetmentesen. Ha kérdéseitek vannak, akkor bátorítalak benneteket, hogy keressétek fel házi- vagy iskolaorvosotokat további információért.

Írta: Horváth Robertina 11.D osztályos tanuló

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?