A védőoltások védenek!

A Magyar Immunológiai Társaság vezetőségének közleménye      2014. április 29.

Pestis és lepra, himlő és szamárköhögés, kanyaró és tbc – hihettük, ilyen betegségekről legfeljebb történelemkönyvekben lehet olvasni. Tévedtünk: elfeledettnek hitt járványok ütik fel fejüket rendszeresen a világban, sokszor itt a szomszédban! A harc folyik ellenük, ahogy az egész világon, Magyarországon is, laboratóriumokban és az orvosi rendelőkben is. De a legnagyobb kockázatot mégsem valamiféle bioterrorista támadás vagy egzotikus szupervírus jelenti. Hanem a saját előítéleteink, alul- és félreinformáltságunk.

A védőoltásokkal az immunrendszerünket védelemre késztetjük, az oltások ismétlésével pedig az „immunemlékezetet” javítjuk, és így a beoltott egyént megvédjük a betegségtől, a közösséget pedig a járványtól.

Hiteles nemzetközi (WHO) statisztikák szerint, amelyek több millió ember adataiból származnak, kiderül, hogy pl. míg az oltás elterjedése előtt évente 2,6 millióan, addig 2011-ben „mindössze” 156 ezren haltak meg kanyaróban a világ szegényebb, rossz átoltottsággal bíró részein. Magyarországon az 1960-as években átlagosan 40 ezer kanyaró megbetegedés és 56 haláleset történt évente, míg ez a szám 1991-re, a modern oltási rendszer bevezetésének köszönhetően 16 megbetegedésre esett vissza, és azóta senki nem halt meg ebben a kórban. De ugyanígy csökkenés következett be, sőt gyakorlatilag eltűntek a rubeola (rózsahimlő), járványos gyermekbénulás és más betegségek is. Az egykor iszonyatos népirtást végző himlő pedig, a szervezett védőoltásoknak köszönhetően, teljesen eltűnt a Földről.

A védőoltásokkal foglalkozó intézményekben – többek között – olyan betegségek kórokozóit tárolják és vizsgálják, mint a pestis, az Ebola, az új influenza (H7N9), a lépfene (antrax), a fekete himlő és az AIDS-t okozó emberi immunhiány vírus (HIV), hogy csak a legismertebbeket említsük. De mikroszkóp alá kerülnek azok a -korábban csak – mediterrán, szubtrópusi vagy trópusi területeken előforduló betegségek kórokozói is, amelyek a globális felmelegedés hatására már Magyarországon is megjelennek.

A legtöbb itt vizsgált baktérium és vírus okozta megbetegedés közös jellemzője a magas halálozási arány, a védekezési, illetve a terápiás eszközök hiánya, továbbá az, hogy a kórokozó könnyen terjed emberről emberre. A hangsúly a megelőzésen van.

A járványok elleni harcban a nővér és az orvos is éppen olyan fontos szereplő, mint a fertőző mikróbák ellen védőoltást fejlesztő szkafanderes kutató. Feltéve, ha hagyják végezni a munkáját. Mert sokszor nem a vírussal, hanem a bizalmát vesztett, és vélt képzetekkel megtévesztett emberrel kell megküzdenie.

Ma Magyarországon megfelelő az átoltottság, de vigyáznunk kell, hogy ez így is maradjon. Tegyünk ezért együtt!

A világban és Magyarországon valóságos oltásellenes láz ég. A Facebook-on terjednek a Hepatitis B oltás megtagadására felhívó riadólevelek. Mindezek minden tudományos alapot nélkülöző okfejtések.

Mint minden gyógyító tevékenységnek (pl. gyógyszerek, műtétek), természetesen a védőoltásoknak is lehetnek mellékhatásai. Ugyanakkor mérhetetlenül kisebb kockázattal járnak az oltások, mint egy oltatlan ember betegsége és a társadalom sokaságát érintő járvány.

Sokszor azzal vádolják a gyógyszer – vakcina – gyártókat, hogy „csupán” üzleti nyereség hajtja őket. Véleményünk szerint a legnagyobb nyereség az embereké, akik a védőoltásoknak köszönhetően több fertőző betegséget már csak hírből ismernek.

Mi, a Magyar Immunológiai Társaság immunológusai, infektológusok, valamint az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi szakemberei elhatároztuk, hogy aktívan szembeszállunk ezekkel az általánosító összeesküvés elméletekkel, és a legtöbb esetben indokolatlan és egyben nagyon veszélyes tévhitekkel.

Ennek érdekében egy „ A VÉDŐOLTÁS VÉD! „ c. Facebook fórumot hívunk életre, ahol minden konkrét kérdésre közérthető szakmai választ adunk.

https://www.facebook.com/vedooltas

 

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?