Cukorbetegség

inzulin1-150x150

Cukorbetegség

Mi a cukorbetegség? Milyen formái vannak? El lehet-e kerülni? Hogyan lehet együtt élni ezzel a betegséggel? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ az olvasó Tóth Rebeka Bernadett és Tóth Kata Otília cikkéből, valamint a  Kutas Nikolett és Kadem Amira által készített interjúból

Az emberiség egyik legrégebbi betegsége a szénhidrát anyagcserezavara, a cukorbetegség, teljes nevén diabetes mellitus. Európában több millió cukorbeteg él. A cukorbetegség gyógymódja jelenleg messze van a tökéletestől, az utóbbi néhány évtizedben azonban jelentős mértékben gyarapodtak ismereteink a betegséget illetően. A diabétesz kialakulásában részt vevő gének módosítása csökkentené a betegség megjelenésének veszélyét, de ez a fejlődés még jóval odébb van.

A 19. század második felében két német orvos felfedezte, hogy a hasnyálmirigy olyan anyagot termel, amely megakadályozza a vér glükóz szintjének növekedését. Ezt az anyagot inzulinnak nevezték el. Az 1922 után a cukorbetegség kezelésére alkalmassá tett inzulint orvosi csodának tekintették, amely rengeteg beteg életét mentette meg.

hasnyálmirigy

A cukorbetegség olyan elváltozás, amelynek következtében túl sok cukor (glükóz) kerül a vérbe. Oka az inzulin hiánya. Tünetei: szomjúság, kiszáradás, sok vizelet, húgyúti fertőzések, fogyás, fáradtság és letargia, homályos látás. Attól függően, hogy milyen típusú cukorbetegségről van szó, a tünetek lehetnek súlyosabbak, a kialakulás pedig gyorsabb, mint az 1. típusnál (IDDM), amikor a szervezet egyáltalán nem termel inzulint. Ha túl későn diagnosztizálják, súlyos veszélyek állhatnak fenn, például a ketoacidózisos kóma. Ekkor a betegnek sürgős kórházi ellátásra van szüksége.

A 2. típusnál (NIDDM) az inzulintermelés nem elég hatékony, a vér cukorszintje lassabban nő és a sejtek rezisztensekké válnak inzulinra. A legtöbb embernek NIDDM típusú diabétesze van, és több a női beteg, mint a férfi. Ez a típusú betegség inkább idősebb korban lép fel.

Néhány fertőzés károsítja a hasnyálmirigy működését, ami cukorbetegséghez vezethet. A kialakulást befolyásolja még a táplálkozás és az életmód megváltozása. Az egyik legveszélyesebb kockázati tényező a NIDDM-ben a kóros elhízás, Nincs azonban közvetlen kapcsolat a cukorbetegség kialakulása, valamint az édesség fogyasztása között. A túlzott alkoholfogyasztás is károsítja a hasnyálmirigyet, növelve a betegség kifejlődését.

A tünetek megjelenésekor az orvos vér- és vizeletvizsgálatot kér, amiből kimutatható a vér cukorszintje. Fontos a korai diagnózis, és a tünetet mutató személyek esetén a rendszeres orvosi vizsgálat.

A cukorbetegség egyelőre nem gyógyítható, de életen át tartó kezelése szükséges, és így teljes értékű élet élhető. Ennek három fő módja van: megfelelő életmód, inzulininjekció és a tabletta.

A megfelelő életmód része a rendszeres táplálkozás. A beteg igyekezzen keményítőtartalmú ételeket (szénhidrátot) fogyasztani a cukortartalmúak helyett, és fontos a magas rosttartalom. Ügyelni kell a zsírfogyasztás csökkentésére. Próbálja meg fenntartani az ideális testsúlyt, mozogjon rendszeresen (ekkor feltétlenül vigyen magával gyorsan ható szénhidrátot), használjon kevés sót, és ne fogyasszon sok alkoholt.

Az inzulin megkötésére és a cukor felvételére ható tabletták elsősorban az NIDDM kezelésében hatásosak, míg az inzulininjekciók minden IDDM-ben szenvedő beteg számára szükségesek. Ez az NIDDM kezelésére is megfelelő megoldás lehet.

Az inzulin befecskendezése az egyszerűség kedvéért közvetlenül a bőr alá történik. Vele a hasnyálmirigy természetes működését utánozzák, ugyanis az állandó inzulin ellátás fontos a szervezet számára. Az injekció ritkán okoz kellemetlenséget, csak időnként hagy nyomot. A befecskendezés után fontos a táplálékbevitel, ezzel elkerülhető a hipoglikémia, azaz az alacsony cukorszint.

Fontos tudni, hogy a cukorbeteg embereknél szövődmények léphetnek fel.

A rendszeres vércukorszint-ellenőrzés mellett a dohányzás abbahagyása, vagy el nem kezdése csökkentik a komplikációk kialakulásának valószínűségét. A cukorbetegség különböző módon károsíthatja szerveinket.

A látás elhomályosulása a betegség kezelésének elkezdésekor jelentkezik. Szerencsére a probléma csak átmeneti. Kialakulhat szürkehályog, amit könnyű kezelni; egy egyszerű műtéttel ki lehet cserélni a károsodott szemlencsét műanyagra. Emellett a cukorbetegség hat a retinát ellátó vékony erekre, cukor halmozódik fel bennük, ezáltal legyengítik őket. Új erek jönnek létre, ezek azonban gyengék, könnyen elpattannak, és nagy területen vérezhetnek, ez látáskárosodással járhat. Ez a retinopátia, ami lézerkezelés segítségével karbantartható. A makulopátia ennek egy súlyosabb változata, amikor a szem középső részének vérellátása csökken. Látáskárosodással jár, kezelése nem lehetséges.

A vese olyan, mint egy hatalmas vérszűrő. Cukorbetegség esetén a glükóz felhalmozódik az apró erekben, és úgy reagál, mintha a teaszűrő lyukait kitágítanánk, és azok az anyagok, amelyek amúgy visszamaradnának, bekerülnek a vizeletbe. Ha a vizeletben albumin is kimutatható, fennáll a súlyosabb vesekárosodás veszélye.

A diabétesz az idegeket is közvetlenül károsíthatja, melyeknek orvosi neve neuropátia. A következmények attól függnek, hogy a három ideg közül melyik károsul. A motoros neuropátia a mozgó idegek károsodásakor alakul ki, ami információkat közvetít az agytól az izmokig. Ennek következtében a lábujjak begörbülnek, merevvé válnak, és az ujjak elgyengülnek. Az érzőidegek sérülésekor szenzoros neuropátia jön létre. Az érző idegek segítségével érzékeljük a fájdalmat, az érintést és a hőt. Ennél a neuropátiánál a láb érzékennyé, eleinte fájdalmassá, végül érzéketlenné válik. A lábfej bőre kiszáradhat, elveszítheti rugalmasságát. Könnyebben alakulnak ki tyúkszemek, bőrkeményedések és repedések. A vegetatív idegek roncsolódásakor vegetatív neuropátia alakul ki, ám ez viszonylag ritka. Ezek az idegek felelősek az automatikus testi funkciók kontrollálásáért. Emésztési problémákat okozhat. Ezek a problémák legtöbbször gyógyszerekkel kezelhetők.

A cukorbetegség hatással van a szexuális potenciára. A betegség befolyásolja a pénisz vérellátását és az idegi kontrollt, ami az erek összeszűkítéséhez, és az erekció fenntartásához kell.

Diabétesz esetén megnő a szívinfarktus és az agyvérzés veszélye. Emellett rossz vérkeringést okoz a lábban. Az artériák merevvé válása által okozott problémák gyógyszeres és sebészeti kezeléssel megoldhatók.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a bajok megelőzése jelentős mértékben függ a beteg életmódjától.

Írták: Tóth Rebeka Bernadett & Tóth Kata Otília

Források: Dr. Rudy W. Bilous A cukorbetegség című könyve, kép forrása: www.blikk.hu

 

Egy tizenéves mindennapjai cukorbetegen – interjú Lendvai Balázs 11. A osztályos tanulóval
Készítették: Kutas Nikolett és Kadem Amira 11. A osztályos tanulók

Niki és Amira: Mióta vagy cukorbeteg?
Balázs: 10 évesen lettem az, szóval 7 éve körülbelül.
N és A: Mik voltak az első tünetek?
B: Fáradékony voltam, sokszor voltam szomjas, ezért sokat ittam, és emellett gyakoribb lett a vizeletürítés.
N és A: Van még más cukorbeteg is a családodban?
B: Egyik tesóm is cukorbeteg, a papám öregkori cukorbeteg, de a közeli rokonságból más, azt hiszem nem.
N és A: Neked akkor 1-es típusú cukorbetegséged van, igaz?
B: Igen.
N és A: Tehát a szervezetedben alig, vagy egyáltalán nem termelődik inzulin. Vagyis akkor szükséged van inzulinterápiára.
B: Igen.
N és A: Te magadnak szoktad beadni az inzulint?
B: Igen, magamnak szoktam beadni,
N és A: Hova lehet beadni?
B: Én vállba, illetve a combomba szoktam, de lehet hasba és fenékbe is adni.
N és A: Nem voltak problémáid azzal, hogy magadnak add be? (Nekünk eléggé nehéz elképzelni, hogy a szurihoz hozzá lehet szokni )
B: Talán az elején voltak, de nem rémlik, szerintem hamar hozzászoktam, és be tudtam adni magamnak, ma már nem okoz gondot.
N és A: Mikor kell beadni?
B: Étkezés előtt kell beadni, illetve este lefekvés előtt is.
N és A: Milyen fajtái vannak az inzulinnak?
B: Van a gyors illetve a lassan felszívódó/ gyors és lassú hatású.
N és A: Hogyan hat a cukorbetegséged a táplálkozásodra? Mire kell figyelned?
B: Diétára kell figyelni, szénhidrátot kell számolni és annak arányában adni az inzulint. Az is fontos, hogy a szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel, illetve cukrot nem lehet fogyasztani.
N és A: Milyen gyakran jársz kontrollra?
B: 3 havonta járok.
N és A: Mi történik egy kontroll alkalmával?
B: Hemoglobin a1c -t néznek, vagyis ahhoz vesznek vért, vizeletvizsgálat is van, és évente van szem- és lábvizsgálat, illetve testsúlymérés is. (A hemoglobin acl vizsgálat az utolsó 2-3 hónap átlagos vércukorszintjét vizsgálja; cukorbetegeknél évente 2-4 alkalommal végzik el – szerk.)
N és A: Volt már olyan, hogy rosszul voltál az iskolában, mert leesett a vércukorszinted?
B: Volt, általánosban.
N és A: Mi történt, mik voltak a tünetek?
B: Elgyengültem, remegtem. De nem tudom, rég volt már, nem nagyon emlékszem, hogy mi történt.
N és A: És magas vércukorszint miatt?
B: Magas miatt max. csak szédülés, hányinger volt, lehet hánytam is miatta, de nem tudom.
N és A: Milyen gyakran kell mérned a vércukorszintedet?
B: Minden fő étkezés előtt mérni kell meg lefekvés előtt is. Tehát minimum napi négyszer, de többször még jobb.
N és A: Milyen eszközökre van szükséged a betegséged kezeléséhez?
B: Vércukormérő, inzulin, illetve az inzulinhoz tű, ami nekem most ilyen eldobható van, meg hát a vércukormérő mellé lándzsa, amivel bököm az ujjam, és tesztcsík.
N és A: Te szeretsz sportolni, igaz? Mennyire befolyásol a cukorbetegséged a sportban?
B: Sportban nem különösebben befolyásol, csak jobban kell figyelnem magamra közben. Célszerű sportolás előtt és utána is megmérni a vércukorszintemet. Ha alacsony, akkor enni vagy inni kell, ha magas, akkor inzulint beadni és várni, amíg normális nem lesz.
N és A: Köszönjük szépen az interjút!

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?