Szeptember 13. – Az elsősegélynyújtás világnapja

Millió féle világnap létezik, ám ezekből a legtöbb ember tizedét sem ismeri, mint például az elsősegélynyújtás világnapját sem, amely talán az egyik leghasznosabb lenne.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Szövetsége, tizenhat európai ország kezdeményezésére, 2000 óta, szeptember második szombatján tartja az Elsősegélynyújtás Világnapját. Idén ez szeptember 13-ra esik. A megemlékezés célja felhívni a figyelmet, hogy kívánatos lenne az elsősegélynyújtás szélesebb körű ismerete a laikusok körében is, mert sok esetben életmentő az idejében és szakszerűen érkező segítség, valamint a Vöröskereszt ezen a napon az elsősegélynyújtók által megmentett életeket köszönti.

A Magyar Vöröskereszt 1881-ben jött létre, 1921-től pedig tagja a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének. A Magyar Vöröskereszt fő célkitűzései az élet, az egészség védelme, az emberi szenvedés, szociális gondok enyhítése, a fegyveres konfliktusok, katasztrófák áldozatainak megsegítése, valamint elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, oktatása.

Ennek ellenére hazánkban összesen az emberek mindössze 0,3 százaléka tudja, hogyan kell szakszerűen elsősegélyt nyújtani baleset esetén. A Nemzetközi Vöröskereszt által kiadott kimutatás szerint Nyugat-Európában a népesség jelentős része kap elsősegély-képzést. Norvégiában a lakosság 95 százaléka, Ausztriában és Németországban 80 százaléka, míg Izlandon 75 százaléka kap használható ismereteket ezen a területen, számos országban azonban összesen 5-10 százalékos ez az arány, a szervezet szerint Magyarország helyzete e tekintetben pedig már szinte tragikusnak mondható.

Ezért is nagyon fontos, hogy minél többen vegyenek részt a sok érdekes és fontos információt nyújtó kurzusokon, és ismerkedjenek meg különböző helyzetekkel, ahol segítséget nyújthatnak vagy hozzájárulhatnak a sérülés súlyosságának csökkentéséhez és javíthatják a túlélés esélyeit. Ezek az ismeretek hozzájárulnak az a tanfolyamokon résztvevők személyiség fejlődéséhez, figyelmük, összpontosításuk és felelősségérzésük magasabb szintre emeléséhez. A világnap alkalomból számos rendezvényen vehetünk részt, a legtöbb helyen ingyenesen sajátíthatjuk el az újraélesztés alapjait. Ha valakinek nincs ideje (bár ez rendkívül helytelen), egy okostelefon alkalmazás – http://elsosegely.webbeteg.hu/ – segítségével is elmélyedhet a segélynyújtás világában. Hiszen mindenki lehet életmentő!

Kovács Petra 12. D

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?