Gyógyteákkal a meghűléses betegségek ellen

A hagyományos népi gyógyászat már hosszú ideje és nagy tapasztalattal használja az egyes gyógynövények főzeteit megbetegedések megelőzésére. Az így szerzett jó tapasztalatok a mai napig használatban vannak.

 

A téli időszakban a gyakori megfázásos vagy influenzás megbetegedések megterhelőek és kimerítőek a szervezet számára. Ennek megelőzésére használhatók a következő gyógynövényekből készült teák:

  • Fekete bodza: szárított virágából készült forrázatot meghűléses betegségek megelőzésére, illetve köhögéscsillapító és izzasztó hatása miatt is alkalmazzák.
  • Kamilla: a virágban előforduló illóolajok gyulladáscsökkentő hatásúak. A kamillás gőzölés enyhíti a köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit.
  • Borsmenta: leveléből készült teafőzetet használják megelőzés céljából.
  • Hársfa (kislevelű): teája a kamillavirág után a legnépszerűbb házi szer meghűléseknél, szintén izzasztó és köhögéscsillapító hatású. A virágzat forrázatából készült tea télen melegítő hatású.
  • Bíborlevelű kasvirág: immunerősítő hatású, továbbá enyhe, középsúlyos megfázás vagy légúti fertőzés kiegészítő kezelésére is használható.
  • Csipkebogyó áltermés: C-vitamint tartalmaz, mely fokozza a szervezet ellenálló képességét. Meghűléses és influenzás időszakban a bogyójából készült gyógytea rendszeresen fogyasztható. Az előző gyógynövényektől eltérően a bogyókat nem szabad forrázni, hanem hideg vagy langyos vízben kell áztatni 1-2 órán keresztül, majd az így nyert teát fogyaszthatjuk.

A gyógyteák ízesítésére használjunk cukor helyett inkább mézet, ami sokféle vitamint, ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, amelyek szintén hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez. Használatuknál szintén érdemes  figyelni, hogy ne a forró, hanem a már kellemesen meleg teába tegyük.

 

Fontos kiemelni a gyógyteák használatánál, hogy nem a mennyiségre kell helyezni a hangsúlyt, hanem napi 1-2 bögre tea fogyasztása javasolt időszakosan.

Mindenki kedves egészségére!

/Érdekesség: 2014-ben az év gyógynövénye A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság döntése alapján a CITROMFŰ./

Forrás: www. hazipatika.com

Rapóti Jenő – Romváry Vilmos: Gyógyító növények. Medicina Kiadó, Bp. (1997.)

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?