Fogas kérdés kamaszkorban

Importance-of-Dental-Health

Amire érdemes figyelni a fogápolásnál

 

Miért fontos?

A megfelelő fogápolás nagyon fontos! Ha kamaszkorban vigyázol a fogaidra, megelőzheted azt, hogy később rengeteg pénzt kelljen pótlásokra, implantációkra vagy protézisre költened! Úgy ápold a fogaidat, hogy még nyugdíjasként is tudj velük rágni!

A szép, egészséges fog több szempontból is meghatározó. Nagy szerepet játszik a hangképzés, a beszéd során, enni, sőt az ételt megemészteni is nehéz fogak nélkül… Az első benyomás – legyen szó bármiről, állásinterjúról vagy egy randevúról – mindig nagy jelentőséggel bír, ezért lényeges, hogy ápoltságot tükrözzenek a fogaink is.

A lepedék

A legalapvetőbb dolog, amire oda kell figyelni, az a lepedékképződés. A lepedék fogszuvasodáshoz, fogkő kialakulásához vezethet, fogínygyulladást okozhat. Az utóbbi esetben az íny vörös, dagadt, puha, valamint érzékeny és fáj. Ilyenkor hajlamosak vagyunk kevésbé alaposan fogat mosni, ami miatt még több lepedék marad a fogunkon, s a helyzet egyre rosszabb lesz. Mindezek mellett a lepedékben rejtőző sok-sok baktérium rossz szájszagot is eredményez (ami szintén elég visszataszító…).

Fogmosás

A lényeg az, hogy naponta legalább kétszer alaposan mossunk fogat! Egyenként kell mosni fogainkat, mindegyiket 3 oldalról: a rágófelületen, kívül is és belül is. Körkörösen, söprögetve tisztítsuk a fogakat, nem szabd sikálni, mert az kopást, valamint a fogíny visszahúzódását okozhatja. Ezek elkerülésére a fogorvosok az elektromos fogkefét ajánlják. Az interdentális részek, fogközök tisztítására pedig fogselyem javasolt. (Ha nem adódik lehetőségünk étkezés után fogat mosni, legalább öblítsük át a szánkat egy pohár vízzel vagy rágózzunk!)   Este azért elengedhetetlen a fogmosás, mert különben éjjel elég ideje van a baktériumoknak, s könnyedén szuvasodhat a fog. A reggeli fogmosás pedig – többek között – a friss lehelet érdekében nélkülözhetetlen.

Érzékeny fogak

Bizonyos gyümölcsök fogyasztása után fontos a fogmosás, de csak egy kis idő elteltével. Például az alma és a citrom, ha sokáig a szájban van, saverózióhoz vezethet, ami által kopik és barnul a fog. Ezek a gyümölcsök felpuhítják a fogzománcot, ezért az azonnali fogmosás árt! (Fél óra elteltével már nyugodtan tisztogathatjuk fogainkat. Akkor már nem kell tartani attól, hogy a fellazult fogzománcot megsérthetjük.)

Hasonló a helyzet a hideg és a meleg ételekkel, italokkal. Ezekre is érzékenyek a fogak, tehát ajánlott egy keveset várni mielőtt elkezdjük szürcsölni a jégkockákkal teli italunkat egy forró leves után (vagy fordítva…)!

Nassolás

Nassolásnál kerüljük a ragacsos dolgokat! Ha nem tudunk ellenállni a kísértésnek, inkább csokoládét együnk, mert az zsíros és ezért nem tapad! A ropi, a nápolyi, a cukrok, és a nyalókák feltapadnak a fogakra, belemennek a barázdákba és ezért nehezen lehet kitisztítani. A cukros üdítőitalokat is jobb elkerülni.

A dohányzás és a fogfehérítés

A dohányzás nem csak a tüdőre gyakorol igen káros hatást, de a fogakat is sárgítja, ami nem nyújt szép látványt, és nem is egészséges. Sokak kezelik ilyesfajta problémájukat azzal, hogy fogfehérítő készítményekre szórják a pénzt. (Elég drágák, akárcsak a cigaretta! A legjobb abbahagyni – de inkább el sem kezdeni – a dohányzást és rendesen ápolni a fogakat, fehérítés helyett!) A bolti készítmények ráadásul egészségtelenek és a fogzománcot is tönkreteszik. Ha valaki mindenképpen a fogfehérítés mellett dönt, akkor jobban teszi, ha szakképzett fogorvoshoz fordul. (Egyébként 18 éves kor alatt tilos a fogfehérítés, ugyanúgy, mint a dohányzás…)

Utolsó hasznos tanács

Ha randira készülünk, és nem tudunk fogat mosni, és a rágó is elfogyott, jó tudni, hogy a petrezselyem és a ciromfű is friss leheletet eredményez! (Sok szerencsét ahhoz, hogy valamelyikből tudj szerezni egy keveset egy ilyen szituációban! J )

 

Maróczy Júlia”

Köszönet a Globe Dental Care Fogászati Klinika dolgozóinak a hasznos tanácsokért!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?