Egészségbiológiai Középiskolai Tanulmányi Verseny

„Kedves Egészségünkre! Értsd! Csináld! Szeresd!”

„Tisztelet Semmelweis Ignácnak!”

Az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság és a veszprémi Lovassy László Gimnázium biológia tanulmányi versenyt hirdet a hazai és külhoni magyar középiskolák 2015/2016-os tanévben érettségiző (jelenlegi 11. osztályos, öt évfolyamos képzés esetén 12. osztályos) diákjainak. A verseny célkitűzése megegyezik a Nemzeti Alaptanterv céljaival, s kapcsolódik Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett Semmelweis emlékévhez.

Ahogyan Semmelweis Ignác sokat tett az egészség és az egészségnevelés érdekében – hiszen kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klórmeszes kézmosásra –, úgy a középiskolai biológiaoktatás is rengeteget tehet ez ügyben. Ez a verseny is hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségtudatos fiatalok kerüljenek ki az iskolapadokból. Egyben arra is alkalmat teremt, hogy a fiatalok megismerjék a világhírű magyar orvos munkásságát, hiszen a verseny egyik előírt anyaga Semmelweis Ignác élete. Így méltó módon emlékezhetünk a 150 évvel ezelőtt elhunyt világhírű orvosra.

A tanulmányi verseny fővédnöke Dr. Szél Ágoston professzor, a Semmelweis Egyetem rektora.

a SZERVEZŐK:

Lovassy László Gimnázium, Veszprém

EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság, Budapest

 

A verseny menete:
1. Jelenlegi 11. osztályos, öt évfolyamos képzés esetén 12. osztályos tanulókból álló, 3 fős csapatok jelentkezését várjuk 2015. március 29-ig.

A jelentkezési szándékot a semmelweis@mail.lovassy.hu címre kérjük jelezni, az iskola, a csapat tagjai nevének, valamint a csapat elektronikus elérhetőségének megadásával.
2. A jelentkezett csapatok elkészítenek egy max. 30 000 karakter – szóközökkel – (+ táblázatok, ábrák, képek) terjedelmű jeligés dolgozatot. Ennek címe: Kedves Egészségünkre! Értsd! Csináld! Szeresd!

A dolgozatok témaköre kiterjed az egészség-betegség-megelőzés komplex élettani, mentális, szociológiai, jogi és etikai területeire. A pályázatot 2015. május 24-ig kell elektronikusan kérjük beküldeni a Lovassy László Gimnáziumba a fenti email címre ( semmelweis@mail.lovassy.hu ).
3. A pályaműveket a Szakmai zsűri bírálja el az alábbi szempontok figyelembevételével:
– A fölvetett kérdés (probléma) pontos megfogalmazása
– A fölvetett probléma (kérdés) ötletessége, eredetisége
– Az irodalom (pontosság, célszerűség, hivatkozások)
– Nyelvhelyesség, tagolás, cím, fejezetcímek pontossága
4. A Szakmai zsűri kiválasztja a legjobbnak, legeredetibbnek ítélt 16 pályázatot. (Amennyiben ennél kevesebb dolgozat érkezik, 8 pályázat kiválasztása történik)
5. A pályázók értesítése a tanév vége előtt, 2015. június 21-ig megtörténik.
6. A nyertes csapatokat, felkészítő tanáraikkal együtt a szervezők meghívják a verseny 2. fordulójába.
– Ennek időpontja: 2015. október 16-a (péntek).
– Helyszíne: Lovassy László Gimnázium, Veszprém
– A verseny érdekes, játékos, komoly és kreativitást is igénylő feladatokból áll.

A 16 (vagy 8) csapatból párokat sorsolunk, s egyenes kiesési rendszerben zajlik a vetélkedés (16 csapat esetén 4, 8 csapat esetén 3 fordulóban). Az egyes fordulók 30 percesek, egyre nehezebb feladatok megoldására kerül sor.
– A döntőbe jutott 2 csapat max. 5 percben bemutatja a pályamunkáját is, ennek előadásmódját is értékeli a zsűri; majd további feladatok megoldása során alakul ki a végső helyezés.
– A díjátadásra a verseny helyszínén kerül sor. Az I. és II. díj mellett a Szakmai zsűri egy III. díj odaítéléséről is dönt. A döntés során a 2. fordulóban nyújtott teljesítményt, főként a kreativitást igénylő feladatokban mutatott teljesítményt veszik figyelembe.
– Különdíjként az I. és II helyezett csapatok tagjait, valamint a különdíjasokat a Semmelweis Egyetem vendégül látja egy napra, bemutatja a Kerpel-tehetséggondozó programját, lehetővé teszi intézmények, klinikák látogatását.

A verseny anyaga:
– Semmelweis Ignác élete
– A betegségek megjelenése a művészetben
– A középiskolai tananyagból: Az ember szervezete és egészsége, ökológiai alapismeretek, genetika, epigenetika

A verseny támogatói:
Semmelweis Egyetem
Roche Magyarország
MTA

Szeretettel várjuk a résztvevők jelentkezését!

Tisztelettel:

 

Prof. Dr. Falus András                            Schultz Zoltán
egyetemi tanár                                          igazgató
az MTA rendes tagja                               Lovassy László Gimnázium, Veszprém
az EDUVITAL társalapítója

Az eredeti dokumentum ITT megtalálható!

 

 

 

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?