HerbGarden22

„Az élet legszebb ajándéka az egészség, ezt azonban csak az tudja igazán, aki elvesztette.”

 

 

Dr. Szalai Miklós esperes hagyatéka

    Halimba községben a mai napig őrzik és használják Dr. Szalai Miklós esperes gyógyfüvekkel szerzett gyógyító tapasztalatát. Az általa összegyűjtött tapasztalat a gyógynövényekkel, a mai napig kiegészítő medicinaként jelen van a térség lakosságának körében.

     Dr. Szalai Miklós 1902. október 23-án Békésben született. Tanulmányait szülővárosában és a budapesti piarista gimnáziumokban végezte. A gimnázium természetrajz tanára segítségével ismerkedett meg a gyógynövényekkel, azok alkalmazási lehetőségeivel a gyógyításban. 1926-ban pappá szentelték, ezután az akkori Pázmány Péter Tudományegyetem Hittudományi Karán dolgozott és ugyanott doktorált. 1947-ben helyezték a Veszprém megyei Halimbára, ahol kitartó munkával felfedezte és lejegyezte az környék igen gazdag (gyógy)növény flóráját. Ezt követően 1926-tól 1990-ig gyógynövényekkel és a gyógyfüves gyógyítással foglalkozott, tudását a környék lakosainak javára használta. A gyógynövényekről szerzett tudását közreadva 1973-ban megjelent gyógynövényes könyve, majd az újabb kiadás 2009-ben jelent meg rajzokkal, és fotókkal illusztrálva. 1990-ben bekövetkezett haláláig elkötelezetten szolgálta lelki és testi jóllét megőrzésében a közösség híveit, a falu lakosságát. Temetése napján mintegy ezer ember kísérte el utolsó útjára. A falu továbbra is őrzi szellemiségét, mint a hitet, az egészséges életmódot, a természet szeretetét és a másokon való segítés fontosságát.

    A Dr. Szalai Miklós Emlékházban ma is lehetőség nyílik gyógyteák vásárlására. A szomszéd falvakból és külföldről is rendszeresen jönnek vevők. Híres a citromfű, kamilla, csipkebogyó és a menta tea.

 

Írta: Burai Brigitta 9.D osztályos tanuló (halimbai lakos)

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?