A napfény egészségre gyakorolt jótékony hatásai

1Manapság sokat hallani a Nap által kibocsátott UV sugarak egészségünkre gyakorolt káros hatásairól, mint a szemkárosodás, leégés vagy súlyosabb esetben bőrrák. Hajlamosak vagyunk a rengeteg jótékony hatásról elfeledkezni, ezért én most megpróbálom ezeket összegyűjteni.
Már az ókori görögök is tudták, hogy a Nap segíthet egészségük megőrzésében, így napfény terápiákat tartottak, amit heliosisnak hívtak, ma már egyszerűen napfénykezelésnek nevezzük.
Valószínűleg mindenki tudja, hogy a szervezetünk napfény hatására képes D-vitamint előállítani. Mivel a szervezet a D-vitamint eredendően is tartalmazza, előállítja, ezért joggal feltételezhető, hogy alapvető szükségünk van rá. Hiánya több, mintegyszerű vitaminhiány, mert a D vitaminaz egészséges fejlődés, vagy egyáltalán az egészség alapvető feltétele. A D vitamin elsődleges biológiai funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása, de a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik. A legújabb kutatások szerint a D vitamin csökkentia csontritkulás, a magas vérnyomás, a rák és számos autoimmun betegség előfordulásának esélyét.
Bizonyos kísérletek még azt is kimutatták, hogy a mellrák ellen is kedvező hatással van a sok napfény, és a csak természetes anyagokat tartalmazó bioételek fokozzák ezt a hatást..
A napfény a baktériumokat is gátolja, ezta Nobel-díjas Niels Finsen fedezett fel 1903-ban. Erről az I. világháborúban megsérült német katonák is tudtak, így többek között a napozást is használták sebeik fertőtlenítésére, gyógyítására
Több bőrbetegség enyhítésében, kezelésében is fontos szerepet játszik a napfény. Ilyenek a pikkelysömör, akne, ekcéma és gombás fertőzések.
A magas koleszterinszint ellen is hatásos a napsugárzás, hiszen a vérben lévő koleszterint szteroidokká és nemi hormonokká alakítja. Napfény hiányában ennek pont az ellenkezője történik; az összetevőkkoleszterinné alakulnak.
Vérnyomás csökkentő hatása is van a napsugaraknak. Már egy kis napozás is jelentősen javíthatja a magas vérnyomást.
A napfény mélyen behatol a bőrbe, hogy megtisztítsa a vért és véredényeket. Az orvosi szakirodalomban több példát találhatunk arra, hogy érszűkületes betegeken segített a napozás. Ezen kívül a vér oxigéntartalmát is növeli, így jó hatással van a kitartásra, fittségre és az izmok fejlesztésére.
A napfény a fehérvérsejtek számát is növeli. A fehérvérsejtek immunrendszer sejtjei, amelyek megvédik a testünket a fertőző betegségektől és az idegen anyagoktól. Így a napsugárzásnak az immunválaszerősítésébenis fontos szerepe van.
A Napnak nem csak fizikai, de mentális egészségünkre is roppant nagy hatással van. A letörtségre, depresszióra mindig jó gyógymód egy kis séta a napsütésben. Valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy a téli időszakban levertebb, de ahogy megjön a tavasz, mintha kicserélték volna. Ez azért van így, mert a napfény megvonása úgynevezett szezonális affektív zavart tud előidézni a szervezetben, ami a depresszió egy olyan formája, ami évszakokhoz kötött, és szabályosan visszatér. Ez olyan emberek körében is jellemző, akik zárt térben, mesterséges fény mellett dolgoznak hosszú órákat.
A fent említettekből tehát tudjuk, hogy a Nap nélkül az élet szinte elképzelhetetlen, ezért igyekezzetek minél több időt a szabadban tölteni, de túlzásba se vigyétek, vegyétek figyelembe az UV-sugárzás káros hatásait is!

Dublecz Anett, 12.D

Névtelengfg
források:
http://dietless.hu/
http://www.mindbodygreen.com
http://www.who.int/uv/faq/uvhealtfac/en/index1.html
http://sciencelearn.org.nz

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?