ÁCIÓ! KÁCIÓ! AKÁCIÓ! VAKÁCIÓ!!!

ÁCIÓ! KÁCIÓ! AKÁCIÓ! VAKÁCIÓ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Jó tanácsok a nyári szünetre

Kovács Hajnalka doktornőt kérdeztem a nyári szünet árnyoldalairól, hiszen a sok strandolás, bulizás, utazás és nyaralás is rejthet veszélyeket magában.

A: Legelsőként a legnyilvánvalóbb veszélyről, a hosszas napozás káros hatásairól kérdezném. Milyen ártalmakat hordoz a túlzott napfürdőzés?

Dr: Az éltető napsugaraknak vannak bizony káros hatásai. Túlzott napozás esetén bőrünk megéghet, felhólyagosodhat, maradandó károsodás is kialakulhat benne. Az égés kifejezetten fokozza a festéksejtes bőrrákok kialakulásának kockázatát. Napozáshoz legalább 30 faktoros naptejet használjunk, de fehér bőrűek vagy tenger parti nyaralók használhatnak ettől erősebbet is. Fejünket és szemünket is védjük a naptól, ne csak bőrünket. A napozás szárítja is a bőrt, így strandolás után mindig hidratáljuk azt. Ha különösen nagy anyajegy van rajtunk, azt esetleg le is ragaszthatjuk, így védve azt a napsugárzástól.

A: A strandolást említve, milyen egészségre ártalmas tényezőktől kell tartanunk a vízparton, esetleg a vízben?

Dr: Felhevült testtel soha ne menjünk hirtelen hideg vízbe! Vízi sportokhoz a mentőmellény használata ajánlott. A kellő mennyiségű folyadék fogyasztása is nagyon fontos.

A: Sok fiatal jár el fesztiválokra és egyéb bulikra. Ott mitől kell tartanunk?

Dr: Legnagyobb veszély egyértelműen a parti drogok használata és az alkohol abúzus. A fesztiválokon hatalmas problémát jelentenek a nem megfelelő higiénés viszonyok, itt nagyon kell figyelnünk arra, hogy bőrfertőzéseket, hasmenéses megbetegedéseket és egyéb vírusos fertőzéséket könnyebben kaphatunk el.

A: Azon diákok számára, akik inkább az erdőt preferálják a strandolás vagy fesztiválozás helyett, milyen tanácsot tudna adni?

Dr: Az erdőn a legnagyobb veszély a kullancs. Megfelelő ruházatban kiránduljunk, mindenképpen hosszú szárú nadrágban. Használjunk kullancsriasztó spray-ket. Kirándulás után tartsunk kullancs vizitet, ha a kullancsot 4 órán belül eltávolítjuk, semmilyen bajunk nem eshet. Az eltávolítás lehetőleg speciális kullancskiemelő csipesszel történjen. Néha nem csak a kullancs csípés, hanem egyéb rovarok csípésének helye is nagyon begyullad, ilyenkor célszerű orvoshoz fordulni. Vadállatok marása és harapása (például sikló, denevér) esetén szintén ajánlott orvos segítségét kérni hiszen, ilyenkor védőoltások is szóba kerülhetnek (például tetanusz vagy veszettség elleni védőoltás).

A: Vannak-e az étkezéssel kapcsolatosan megfontolandó tanácsok?

Dr: Ilyenkor nyáron az ételeink sokkal hamarabb megromlanak, ezért minden szigorúan hűtve tároljunk. A gyümölcsöket mossuk meg. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a sok szabadidő hátránya a túlevés is lehet, hiszen az emberek többsége unalomból is eszik. Hogy ezt megelőzzük, szervezzünk sok élmény dús programot, töltsünk időt a szabadban, és ne ragadjunk be a szobába.
Kívánok minden kedves olvasónak nagyon szép nyarat, és pihentető feltöltődést, hogy megújult energiákkal kezdjék az új tanévet!

A: Köszönöm szépen, viszont kívánom!

Az interjút készítette: Dubi Anna, 10. D osztály

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?