Egészségbiológiai Középiskolai Tanulmányi Verseny

2015-ben a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkársága Semmelweis Ignác (1818-1865) halálának 150. évfordulójára, az UNESCO által meghirdetett emlékévhez kapcsolódóan, nemzetközi tematikus programsorozattal készült. Tudjuk, ahogyan Semmelweis Ignác sokat tett az egészség és az egészségnevelés érdekében – hiszen kötelezte az orvosokat, az orvostanhallgatókat és az ápolószemélyzetet a szülészeti osztályokra történő belépés előtti klórmeszes kézmosásra –, úgy a középiskolai biológiaoktatás is rengeteget tehet ez ügyben.

A veszprémi Lovassy László Gimnázium az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társasággal együttműködve csatlakozott ehhez a megemlékezéshez, ezért 2015 februárjában biológia tanulmányi versenyt hirdetett a hazai középiskolák 2015/2016-os tanévben érettségiző diákjainak.

Ez az Egészségbiológiai Középiskolai Tanulmányi Verseny, melynek elnevezése: „Kedves Egészségünkre! Értsd! Csináld! Szeresd! – Tisztelet Semmelweis Ignácnak!”, hozzájárulhat ahhoz, hogy egészségtudatos fiatalok kerüljenek ki az iskolapadokból. Egyben arra is alkalmat teremt, hogy a fiatalok megismerjék a világhírű magyar orvos munkásságát, hiszen a verseny egyik előírt anyaga Semmelweis Ignác élete. Így méltó módon emlékezhetünk a 150 évvel ezelőtt elhunyt világhírű orvosra.

A tanulmányi verseny fővédnöke Dr. Szél Ágoston professzor, a Semmelweis Egyetem rektora.

1110 középiskolának küldtük el a versenyfelhívást.  2015. március 29. volt a nevezés határideje. Összesen 37 csapat jelentkezett, 27 iskola 111 diákja. Nagy örömmel láttuk, hogy az egészségbiológiai verseny nem feltétlenül az „elit” gimnáziumok diákjainak érdeklődését keltette fel, számos kisebb gimnázium és szakközépiskola diákja is jelentkezett. Ez is igazolja, hogy az „egészség mindenkié”.

A jelentkezett csapatok elkészítettek egy max. 30 000 karakter – szóközökkel – (+ táblázatok, ábrák, képek) terjedelmű jeligés dolgozatot. Ennek címe: Kedves Egészségünkre! Értsd! Csináld! Szeresd!

A dolgozatok témaköre kiterjedt az egészség-betegség-megelőzés komplex élettani, mentális, szociológiai, jogi és etikai területeire. A pályázatok beküldési határideje 2015. május 24. volt.

A jeligés pályázatokat öttagú zsűri – Dr. Oberfrank Ferenc, ügyvezető igazgató, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete; Csörgei Rita biológia tanár, Aszódi Evangélikus Gimnázium, két egykori lovassys diák: Dr. Geiszt Miklós docens, Semmelweis Egyetem, Dr. Lakatos Péter docens, Semmelweis Egyetem, valamint Dr. Falus András egyetemi tanár, Semmelweis Egyetem; az EDUVITAL társalapítója értékelte.

A zsűri értékelése alapján 12 csapat pályamunkája volt olyan színvonalú, hogy a csapatok bejuthattak az országos döntőbe.

A döntő Veszprémben, a Lovassy László Gimnáziumban került megrendezésre, 2015. október 16-án.

A verseny meghirdetésekor tájékoztattuk az köznevelésért felelős államtitkárt, s ígéretet kaptunk arra, hogy Czunyiné Dr. Bertalan Judit megjelenik a verseny döntőjén, s köszönti a versenyzőket. Ő elfoglaltsága miatta nem tudott eljönni, helyette Pölöskei Gáborné köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

A négyfordulós versenyben először írásbeli feladatot kellett megoldani, melyben a diákok Semmelweis Ignác életével és munkásságával kapcsolatos tudását mértük fel. (Amíg a versenyzők dolgoztak, a közönség tagjainak is lehetősége nyílt egy kis játékra, apróbb jutalmakért.)  A legjobb 8 csapat jutott tovább. A „Betegségek a művészetekben” című, zenei, képművészeti és irodalmi kérdésekből álló 2. fordulóban festők neveit kellett festményekkel párosítani, kitalálni milyen betegségekkel hozhatók kapcsolatba a festők illetve a művek. Majd 3 zenemű dallami csendültek fel – 1,5-1,5 percig szólt a Traviátából Violetta nagyáriája, a Queen együttes Bohémrapszódiája s Bartók Béla: Este a székelyeknél zongoraműve. Fel kellett ismerni a zeneműveket, s arra válaszolni, hogy milyen betegségben szenvedett a Verdi opera főhőse, a Queen együttes frontembere, Freddie Mercury, illetve Bartók Béla. Végül Nagy Dorina 13. D osztályos tanuló három irodalmi részletet olvasott fel – Móra Ferenc Kincskereső kisködmönéből, Thomas Mann Varázshegyéből és József Attila: Ime, hát megleltem hazámat c. verséből. A művek, szerzők felismerése mellett három betegséget is meg kellett nevezni: Milyen betegségben halt meg Móra Ferenc kishúga? Milyen betegség jelenik a Varázshegyben? Milyen betegségben szenvedett József Attila?

A 4 legjobb csapat került a 3. fordulóba, ahol párokba sorsoltuk őket, és párbaj jellegű feladatokat kellett megoldani, változatos témákból. pl. az immunrendszer, az ökológia kihívásai napjainkban, az egészséges táplálkozás, a baktériumok szerepe az emberi szervezetben.

Mindkét párosból a nyertesek kerültek a végső döntőbe. (A 2 kiesett csapat teljesítménye alapján a közönség szavazhatott, melyiket tartották jobbnak, ők lettek a közönségdíjasok.)

A mindent eldöntő 4. fordulóban a versenyzők bemutatták prezentációjukat, amit a pályamunkájukról készítettek. Ezután két imitált balesetben kellett elsősegélyt nyújtaniuk, majd vitázniuk kellett: a védőoltások, illetve az antibiotikumok használata ellen és mellett kellett érvelni.

A nemes versengésből a kecskeméti Katona József Gimnázium diákjai: Nagy Dominika, Petró Ildikó és Szabó Ágota kerültek ki győztesen. A második helyen végeztek a kunhegyesi Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulói: Kiss Judit, Szathmári Dóra és Győri Vivien. A közönségdíjasok a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon csapatának tagjai, Lebek Marcel, Orova Márton és Ferenczy Anna lettek.

A versenyzők a helyezéseknek megfelelően 30-30 ezer, 20-20 ezer és 10-10 ezer forintos könyvutalványt kaptak, a Roche Magyarország felajánlásából. Minden résztvevő megkapta Száva István: Egyedül a halál ellen c., Semmelweis Ignác életét és munkásságát bemutató életrajzi könyvét, a felkészítő tanárok pedig a Sokszínű egészség tudatosság c. Eduvital kiadványt.

A fődíjakat a Lovassy igazgatója, Schultz Zoltán és a Roche Magyarország üzletágvezetője, Dr. Kollár György adták át, a könyveket pedig Dr. Falus András.

 

A versenyről tájékoztattuk a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért felelős államtitkárságát is. Íjgyártó István, a minisztérium államtitkára elismerve és támogatva versenyünket, a Lovassy László Gimnázium rendelkezésére bocsátotta a világhírű orvos életét, munkásságát bemutató „Semmelweis ikon” c. vándorkiállítást, amely már több országba eljutott, s a közeljövőben az UNESCO párizsi szákházában is kiállításra is kerül.

 

Mi, szervezők – Dr. Falus András egyetemi tanár, az Eduvital társalapítója, Melicher Dóra: PhD hallgató, az Eduvital ügyvezetője és Dr. Szalainé Tóth Tünde, a Lovassy László Gimnázium biológiatanára – sok-sok munkával és szeretettel hoztuk létre ezt a nem mindennapi középiskolai tanulmányi versenyt. Bízunk abban, hogy ez a megmérettetés méltó módon hozzájárul a Semmelweis-emlékezethez és a fiatalok egészségtudatos szemléltének formálásához!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?