Világjárványok I. – avagy a nátha is lehet halálos

Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya

 /WHO/

Sokan úgy gondolják, „minek az influenza ellen védőoltás, hiszen egyszer megbetegszünk, aztán kiheverjük”. De talán mégsem ilyen egyszerű. A történelem során könnyen találunk olyan esetet, amikor az influenza határozottan halálos volt.

Kezdjük a spanyolnáthával.

 • natha1Ez a járvány 1918-19-ben tombolt Európában. Ez volt az első, és legpusztítóbb világméretű járványa az influenza A vírusnak. Az emberiség mintegy 20-40%-át megbetegítette, és már 1918-ban több áldozata volt, mint az első világháborúnak. Kb 50 millió ember vesztette életét, de vannak akik „csak” 20 millióra becsülik ezt, míg vannak, akik 100 millióra.
 • Neve onnan ered, hogy először Spanyolországból érkezett a híre. Először madarakról terjedt át emberekre, így az emberek teljesen védtelenek voltak vele szemben, ezért nagyon gyorsan és hatékonyan terjedt és szedte az áldozatait.
 • Felszíni vírusantigéneket vizsgálva megállapították, hogy struktúrája a H1N1-hez hasonló volt (H= hemagglutinin, N= neuraminidáz).
 • Három hulláma volt. 1918 tavasza, ősze, és 1919. Az első hullám alig járt áldozatokkal, ám csak a második hullám már 25-50 millió áldozattal járt. Nincsenek pontos adatok, pl Oroszországban a világháború miatt nem tudták felmérni a helyzetet, de akadtak olyan területek is, melyek teljesen kihaltak, ezért nem tudunk információkat. Csak Indiában 17 millióan haltak meg, ahogy azt egy népszámlálás igazolta.
 • A betegség egyik lefolyása volt, hogy gyorsan vérzéses tüdőgyulladássá fejlődött és néhány óra alatt meghaltak. Ez leginkább a 20-40 évesek között volt gyakori. Halálozási aránya legalább 2,5% volt.

Fontos szót ejteni a H1N1-ről is:

 • natha2Ez szintén az influenzavírus A típusának alfaja, ez az emberi influenza leggyakoribb kórokozója. Ez okozta a spanyolnáthát is, azonban legutóbb 2009-ben jelent meg mutálódva.
 • „H1N1/09 pandemikus vírus” lett a 2009-es változat neve. Halálozási rátája nem túl magas (0,1%), de veszélyes, mert súlyos szövődményeket okozhat. Legveszélyeztetettebbek a várandós anyák, a csecsemők, és a többi gyenge immunrendszerűek. A várandós anyák immunrendszere, éppen a magzat védelme miatt módosul, átmenetileg, abban az irányban, hogy a vírus ellen kevésbé tud védekezni.
 • A vírus erős immunreakciót vált ki, ami károsítja a légutak felszínének nyálkahártyáját, a tüdő légző felszínének csökkenését, légzéskárosodást, nagyon súlyos tüdővérzést, és szélsőséges esetben halált is okozhat. Sajnos azonban gyógyulás esetén is maradandó tüdőkárosodást eredményezhet.
 • Először Mexikóban jelent meg, innen az Egyesült Államokba, onnan pedig több más kontinensre, többek között Európára is átterjedt. A WHO 2009. november 27-én 7820 halálesetről számolt be.
 • Összességében közel sem volt olyan veszélyes, mint a spanyolnátha, vagy egyéb halálos világjárványok, de így is meglehetősen sok áldozatot követelt.

Folytassuk talán a madárinfluenzával:

 • natha3A spanyolnáthához hasonlóan ez is madarakról terjedt át az emberekre. Néhány éve igencsak sokat hallhattunk róla, de tisztázzuk a jellemzőit.
 • Több féle madárinfluenza is van, az emberre veszélyes csupán a H5N1 változata az influenza A vírusnak.
 • Egyelőre csak nagyon ritkán terjed emberről emberre, és a madárról emberre terjedése sem túl hatékony. Azonban fennáll a veszély, hogy mutáció során egy erősen fertőző pusztító világjárvány jöjjön létre. Egyes számítások szerint ez a világjárvány 5-150 millió emberéletet követelne. Ehhez szükséges néhány folyamat lezajlása: új kládok létrejötte, új fajok megfertőzése, új területekre terjedés. Ezek közül több hamarabb bekövetkezett, mint várták.
 • Ezt tartják a világ legnagyobb járványfenyegetésének, sokat költenek a kutatására. Azért olyan fenyegető, mert magas a halálozási arány, könnyen fennmarad, és könnyen mutálódik.
 • Végső soron tehát ez nem volt még világjárvány, de könnyen azzá válhat a jövőben.

natha4

Többször említettem a cikkem során az influenzavírus A típusát. Alapvetően 3 bonyolult elnevezésű típusa van az influenza vírusnak: A, B és C. Az influenza B vírus emberekben és fókaalakúakban okoz betegséget, de nem túl hatékony, lassan fejlődik, és nem terjed könnyen, ezért csak ritkán találkozhatunk vele. A C változat még a B-nél is ritkább, azonban ez okozhat helyi járványokat és lehet súlyos is. Utóbbi főkent embert és sertést fertőzhet meg.

Ezek után kétszer is érdemes meggondolni, hogy az ember azt mondja-e az influenzára, hogy egy kis könnyű nátha.

Mindezek alapján nagyon fontos a védőoltás, amely megvéd az influenza megbetegedéstől és az  esetleges súlyosabb következményeitől. A védőoltás ma már mindenki számára rendelkezésre áll és megelőző biztonságot nyújt.

 

Trón Réka
11. A osztályos tanuló

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?