Február 4. Rákellenes Világnap

rak1Magyarország sajnos nem csak a dohányzás, hanem a rákos megbetegedések terén is élen jár a világon.

rak2A legtöbb rákos daganat korai stádiumban nem mutat jellegzetes tüneteket. Ám ha mégis vannak, azok nem feltétlenül riasztóak (hosszan tartó köhögés, gyakran megjelenő hasi görcsök, változékony széklet, stb…). Felborítják a szervezet egyensúlyát, és ha a tünetek sokáig nem szűnnek meg, akkor feltétlen érdemes kivizsgáltatni magunkat.

rak3A rák tulajdonképpen egy gyűjtőfogalom, melynek a lényege, hogy a szervezetben kóros sejtburjánzás indul meg. Mindenkiben indulnak meg ilyen folyamatok, de ezt az immunrendszerünk féken tartja. Amennyiben egészségesek vagyunk, szervezetünk egy viszonylagos egyensúlyi állapotban van, azaz törekszik a folyamatos öngyógyításra, az egészség minél hamarabbi visszaszerzésére. Vannak az életünkben, környezetünkben különböző rizikófaktorok, melyek növelik a sejtburjánzás lehetőségét. Ráadásul ezek a sejtek már elveszítik biológiai funkciójukat, tönkreteszik a szervezetünket.

Amíg meg nem találják a rák gyógymódját, a megelőzés az egyik legjobb fegyverünk ellene.

Elsődleges megelőzés az egészséges életmód.
Szinte lehetetlen elkerülni a stresszhelyzetet, a kipufogógázt, az UV-sugárzást… de sajnos ezek együtt járnak korunk civilizációs lehetőségeivel. A társadalom felfigyelt ennek a negatív oldalára, és igyekszik csökkenteni a rizikófaktorokat. Minden ember érdeke a saját egészségének megőrzése. Igenis le lehet mondani a cigarettáról, az alkoholról, az önpusztító tevékenységekről, és nem kell mindenben a rosszat látni, más terhét magunkra vállalni…
Ördögi kör az egészségügy, az élelmiszeripar és a gyógyszeripar óriási lánca. Minél olcsóbb egy termék, annál több adalékanyagot tartalmaz, annál több „E számot” fogyasztunk, melyek hosszú távon szintén károsak lehetnek szervezetünkre.

rak5Rosszindulatú daganatok (tumor) fejlődésében az oxidációt okozó szabadgyökök játszanak fontos szerepet, melyeknek ellenszerei az antioxidánsok. A rák elleni küzdelemben táplálkozásunk során ezért értékesek szervezetünk számára a magas A-, C-vitamin, szelén, cink és réz tartalmú élelmiszerek fogyasztása, például a paradicsom, citrusfélék, lencse, olajos magvak, leveles zöldségek…

rak6Belső egyensúlyunk fenntartásának alapja az önismeret. Fontos, hogy saját értékrendünknek megfelelően éljünk, és ez valós értékeket tartalmazzon.

Másodlagos megelőzésnek tekintjük a szűrővizsgálatokat. Fontos hangsúlyozni, hogy a rosszindulatú daganatok eleinte tünetmentesek. Havonta érdemes átnéznünk bőrünkön, hogy anyajegyeink nem nőttek-e meg hirtelen, ill. nem színeződtek-e el. Húsz éves kortól, de akár már korábban is ajánlott nőknél a mell, férfiaknál a here önvizsgálata havonta. Lányoknak a nemi élet megkezdésétől, illetve 18 éves kortól érdemes a nőgyógyásznál citológiai vizsgálatot kérni, a méhnyakrák korai felismerése érdekében. Ezt a betegséget a humán papiloma vírus is előidézheti, melyre kifejlesztettek már hatékony védőoltást.
rak7A rákbetegség előfordulása családonként halmozódást mutathat, ezért ha a családban volt megbetegedés, fokozottan figyeljünk annak kivizsgálására.

Az orvostudomány fejlődésével, a szűrővizsgálatok megjelenésével, a kóros elváltozások hamarabb és biztosabban diagnosztizálhatók. A korai felismerés és hatékony kezelés megnöveli a gyógyulás esélyét.

Azonban az egyén felelőssége marad, hogy éljen is ezekkel a lehetőségekkel, foglalkozzon egészségével, mely nem csak számára, hanem a környezetének is fontos.

Cseh Anna 11.D

rak8

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?