Fiatalkori reuma

reuma_cikkbe
1996 óta minden év október 12-én tartják világszerte az Arthritis Világnapot. Meglepő egybeesés, hiszen én is 96-ban születtem és sajnálatos módon ebben a betegségben szenvedek.
Nálam kétéves koromban jelentkeztek a tünetek.  Az igazat megvallva csak foszlány emlékeim vannak róla, miként is kezdődött, így szüleim elmondására illetve a tucatnyi ambuláns véleményre kell hagyatkoznom.
Bölcsődés éveimet kezdtem volna, amikor észrevette anyu, hogy fel vannak dagadva az ujjízületeim. Enyhe bőrpír, nagy fájdalom, valahogy így tudnám jellemezni. Pár héttel később már térd és boka ízületeimet is fájlaltam. Orvostól-orvosig jártunk, több hetet töltöttem kórházban Budapesten illetve Veszprémben is. Tömérdek kivizsgáláson vettem részt, mikor megállapították, hogy JRA-m van, azaz fiatalkori ízületi gyulladás.
Kialakulásának oka még máig is ismeretlen, habár a családban előfordult már ilyen megbetegedés (nagymamánál), mégsem bizonyítható, hogy örököltem. Sajnos ez krónikus betegség, amit csak csillapítani lehet, gyógyítani nem. Legalábbis még nem találtak rá gyógymódot. Okozhat deformitást, összenövések alakulhatnak ki, és a beteg munkaképességét, önellátását, életminőségét is ronthatja. Természetesen ezt különböző kezelésekkel lehet javítani, a fájdalmat enyhíteni.
A gyulladás csökkentésére számos gyógyszer létezik, aminek súlyos mellékhatásai lehetnek főleg a májra, vesére, de akár egyéb belső szervekre is. Ezért rendszeresen ellenőrizni kell. Ez vérvétellel történik, jelen esetben nálam „csak” háromhavonta.
 Mi az ízületi gyulladás?
A betegség autoimmun eredetű. Az immunrendszer fehérvérsejtjei kórosan működnek. A saját ízületi részeket idegenként ismerik fel, ezért, mint védekező reakció, gyulladást indítanak el. Az ízületi gyulladás általában szimmetrikusan jelentkezik, persze vannak kivételek. Az én esetemben már több mint 7 éve főleg a jobb térdem az, ami begyullad. Ez azt jelenti, hogy benne több, kóros ízületi nedv termelődik, ami feszíti a tokot, illetve roncsolja a porcokat, szöveteket. Fájdalmas, kellemetlen érzés.
Ilyenkor mozgáskorlátozottá válik az ember, hiszen a folyadék meggátolja, hogy behajlítsuk a térdünket. Sajnos az elmúlt három évben többször is tapasztaltam ezt az érzést. Ennek megszüntetésére megpungálják az ízületet, azaz felszúrják. Valószínűleg mindenki el tudja képzelni, mennyire fájdalmas lehet a beavatkozás, mégis jobb túl lenni rajta, mint szenvedni.
A betegségemből kifolyólag számos elfoglaltságról lemondhatok. Ilyen például a sport vagy a kirándulás hosszabb távon. Régebben, körülbelül tíz évesen imádtam focizni. Hiába tiltották, akkor is játszottam a barátaimmal. Akkor még nem fogtam fel, milyen következményei lehetnek, valamint szerencsére akkoriban még panaszmentes voltam. Ma már örülök, ha nem fáj a térdem. Sokan kérdezik tőlem, hogy miért nem járok testnevelés órára. Általában csak annyit mondok, ízületi gyulladásom van. Persze sokaknak fogalma sincs mit jelent ez, mi zajlódik le bennem. Hiszen azt tudni kell, hogy az ízületi betegség nem csak fizikailag, hanem lelkileg is megviseli az embert. Remélem, hogy akik eddig azt mondták nekem, hogy szívesebben cserélnének velem, minthogy coopert fussanak, megértik, miért nem tartom ezt jó hozzáállásnak..

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?