Az Immunológia Napja

Az Immunológia Napja – 2016.04.19.

 

Biológia tanárnőnk ezzel a nappal ajándékozta meg idei tanévben kiemelkedő „biológusait” és a honlapra szorgalmasan cikkeket író diákjait.

Reggel korán külön busszal indultunk Veszprémből első állomásunkra, a budapesti Semmelweis Egyetemre. Itt izgalmas programokkal vártak minket. Öt előadást hallgathattunk meg, laborokat látogattunk, kísérleteket is láthattunk.

Az első előadáson az immunfenotipizálásról kaptunk egy kis ízelítőt dr. Pállinger Évától. Rengeteg példával és ábrával mindannyiunk számára érthetően és érdekesen mutatta be nekünk az áramlási citometria működését és használatát. A továbbiakban megfigyelhettünk, hogy hogyan kell egér lépből sejtet izolálni. Egy ott helyben tenyésztett egeret boncoltak és annak a lépét használták fel a kísérletekhez. Még az előadás végén odamentem az egyik orvoshoz, aki az egérboncolást csinálta és külön nekem még részletesebben is bemutatta, hogy mit hol láthatok. A harmadik előadásban az ikerkutatásról hallhattunk egy lenyűgözően lelkes PhD-hallgatótól, Melicher Dórától, majd dr Szabó-Taylor Katalin mutatta meg nekünk, hogyan kell extracelluláris vezikulákat elemezni három különböző készülékkel. Ezek voltak: qNano készülék, Western blot és UC. Valamint még a sejttenyésztést is részletesebben bemutatta. A délelőttünk utolsó előadását Baricza Eszter tartotta, és az ELISA eljárásról beszélt.

Köszönjük Falus András professzor úrnak ezt a sok élményt, a szervezést, azt, hogy lehetővé tette számunkra a laborlátogatásokat!

Az egyetemi programok után rengeteg új ismerettel a tarsolyunkban mentünk el a Magyar Tudományos Akadémiára. Engem személy szerint már az épület is lenyűgözött, hiszen én még sosem jártam ott korábban. Majd rövid időn belül kezdődtek is az előadások. Hármat hallgathattunk meg, elsőként Dr. Tóvári József tumorbiológiai előadásán ismerhettük meg az alapokat, majd Dr. Kacskovics Imre előadásában hallhattunk az ellenanyagok fontos szerepéről a kórokozók elleni védekezésben. Végül Dr. Ladányi Andrea újabb lehetőségeket mutatott nekünk a daganatok immunterápiájában. Olyan dolgokat is hallhattunk, hogy az ember egyből azon kezd aggódni, hogy vajon ő egészségesen él-e és, hogy mindent megtesz-e azért, hogy a rákos megbetegedéseket elkerülje. Arra is rámutattak, hogy milyen sokféle daganat létezik, és sokszor egyforma tüneteket mutatnak akár egy egyszerű torokfájással.

A nap végére rengeteg hasznos, és érdekes információval tele távoztunk Budapestről, és többiek nevében is nagyon köszönöm ezt a fantasztikus napot, és remélem lesz még ilyen lehetőségben részünk.

László Luca 11. D

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?