Március 24. a TBC elleni küzdelem világnapja

Március 24.  A TBC elleni küzdelem világnapja

A WHO (World Health Organization, magyarul: Egészségügyi Világszervezet) 1996-ban ezt a napot jelölte meg a TBC elleni küzdelem világnapjának.  Jelenleg Európában alacsony a TBC megbetegedésben szenvedők aránya, de Kelet-Európa egyes részein (Ukrajna, Románia) az utóbbi 5 évben ismét a megbetegedések növekedését tapasztalták. Magyarországon szintén alacsony a betegek száma Kelet-Európai átlaghoz képest, de az elmúlt 2 évben Észak-Magyarország régiójában tapasztaltak növekedést. Régen, a 19. századtól ezt a fajta megbetegedést úgy nevezték, hogy Morbus hungaricus, mert Magyarországon elterjedt volt (eredetileg a 16. század közepén a tífuszt értették alatta, majd ez megváltozott és a korábban említett 19. században a tbc-re húzták át ugyan ezt a nevet.)

 

Milyen betegség a TBC?

Ez egy cseppfertőzéssel, például nyállal (pl.: tüsszentés, köhögés, ezért is szokták mondani, hogy: „Zsebkendőbe köhögj, tüsszögj!”) terjedő megbetegedés, amely esetében a beteg tovább fertőz másokat. A 19. században halálos kórnak számított, de a hatékony és jól bevált védőoltási rendszernek köszönhetően a betegség megelőzhető és így Európában nagyon lecsökkent a megbetegedések száma.

 

tbc

 

Lényege: egy baktérium (Mycobacterium tuberculosis) támadja meg a tüdőszövetet és abban granulomás (szemcsés) átépülést okoz. Régen úgy nevezték a szervezetben tapasztalt elváltozások miatt, hogy gümőkor.

Tünetek

A leggyakrabban az elhúzódó, tartós köhögés lehet. (Itt megjegyzendő, hogy a dohányzás okozta tüdőráknak is hasonló lehet a tünete.) Továbbá vérköpés (amelynek a hátterében nem áll semmilyen mellkasi trauma), testsúlycsökkenés és tartós fizikai igénybevétel teherbírásának csökkenésével. Hiszen a tüdőnk segítségével belélegzett oxigénnel tartjuk fenn szervezetünk összes sejtjének, így az izomsejtek működését is.

/Az itt felsorolt tünetek nem diagnosztikai értékűek önmagukban és nem helyettesítik az orvossal történő személyes konzultációt!/

Kiknél alakulhat ki?

A rossz vagy alacsony szociális környezetben élőknél gyakori. A fejletlen vagy fejlődésben lévő államokban (Afrika szegényebb régióiban, Ázsia egyes részein). Lásd lent a térképen.

 tbc2

Továbbá veszélyeztetettek a megbetegedésben azok, akik valamilyen immunhiányos tünet együttesben szenvednek (pl.: AIDS vagy veleszületett immunhiányok).

Van – e rá gyógymód vagy megelőzhető?

A válasz szerencsére, hogy IGEN! Ma Magyarországon minden újszülöttet beoltanak TBC ellen, az úgynevezett BCG (Bacillus Calmette–Guérin a vakcina kifejlesztő után kapta ezt a nevet) nevű vakcinával, pontosan 1953 óta oltanak be mindenkit. Azoknál a betegeknél, akik ebben szenvednek nagyon hatékony antibiotikumos kezelést kezdenek el, amit tartósan, akár 1 vagy két évig is eltarthat. Gyakori hiba szokott lenni a gyógyszert szedőknél, hogy amikor érzik a javulást, közérzetük jobb, önként elhagyják a gyógyszerek szedését. Ilyenkor rövid időn belül gyorsan visszaesnek, mert a tbc baktérium igen erős, masszív kórokozó.

Jelenleg minden kistérségben biztosítva van a röntgenes tüdőszűrés és évente egyszer érdemes elmenni és elvégeztetni. Ilyenkor a szűrővizsgálatokon résztvevőkről egy röntgenfelvétel készül, amit szakvizsgával rendelkező röntgen szakorvos néz meg és állítja ki róla a véleményt. Ha valakinél eltérést találnak, abban az esetben visszahívják az illetőt és a szűrést megismétlik. Ha ismét pozitív az eredmény (elváltozást találtak), akkor a tüdőgondozóba irányítják az érintettet és tüdőgyógyász szakorvos segítségével megkezdhetik a kezelést. Az utóbbi időben a rendszeres szűréseken a tüdőrák okozta elváltozás gyanújára is figyelnek, így akik rendszeresen dohányoznak, nekik is nagyon javasolt elmenni tüdőszűrésre.

Azok, akik az élelmiszeriparban, vendéglátás vagy az egészségügy területén dolgoznak kötelező a rendszeres évenkénti tüdőszűrésen való megjelenés, hogy a szolgáltató szektor ezen részeiben a fertőzés terjedést megakadályozzák.

Hol láthattad, találkozhattál vele?

Például: Franz Kafka cseh író ebben a betegségben szenvedett, továbbá Anton Csehov orosz író. A Charlotte Bronte Jane Eyre című könyvében Helen Burns szereplő ebben a betegségben halt meg vagy a Moulin Rouge című film főszereplője – akit Nicole Kidman színésznő alakított a vásznon.

Segítség

Minden kistérségben található tüdőgondozó, ahol tüdőgyógyász szakorvos rendel. Továbbá az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben lehetséges a vizsgálatra jelentkezni szakorvosi ajánlásra. A panaszok tapasztalása esetében az első lépés minden esetben a háziorvos felkeresése és a vele történő személyes konzultáció!

Írta: Réfi Rita védőnő

Felhasznált irodalom, honlap:

Gerd Herold: Belgyógyászat orvosoknak – medikusoknak, 2009. Budapest Medicina Könyvkiadó

www. tudoklub.hu

www. antsz.hu

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?