Ha február 27., akkor egészségnap?

Igen! Ebben az évben legalább is így volt.

Jelen cikk írói részt vesznek a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete által szervezett II. Semmelweis Egészségversenyen.  A döntő forduló előtt azt a feladatot kaptuk, hogy szervezzünk egészségnapot, olyant, ami minél több embert ér el, ami túlnyúlik a gimnázium falain is, értesüljenek minél többen erről a nagyszerű kezdeményezésről ne csak az alma materünkben, de a városban, az egész országban.

egeszsegnap_csapat

Nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat a szervezésbe. Úgy gondoltuk, hogy minél több témát érintünk, nem csak egy témát járunk körbe. S azt is kiterveztük, hogy a diákokat is bevonjuk, hiszen magunk is tudjuk, semmi sem unalmasabb, mint folyamatosan előadásokon, „fejtágítókon” ülni és hallgatni. Sokkal jobban megmaradnak az információk, ha a diákok is részt vesznek a programokban, játékosan, kreatívan…

Számos különböző programot szerveztünk az iskolánkban, melyeken tehát az iskolatársaink is aktívan részt vehettek, sőt játékos programokkal, apró nyereményekkel motiváltuk őket.

Íme egy kis ízelítő a legfontosabb programjaink közül:

A szünetekben a diákok egészséges élelmiszerekkel ismerkedhettek, és némi egészséges nassolásra is lehetőségük nyílt. Öröm volt nézni, mennyire fogy az alma! Márpedig az ismert magyar mondás szerint: Naponta egy alma, az orvost távol tartja!

egeszsegnap_alma

Az egyik szünetben kvízt rendeztünk, ahol igyekeztünk kevéssé ismert, ám az egészség szempontjából mégis érdekes információkkal megismertetni a közönséget, a komoly feladatok mellett voltak vicces kérdések is.

Közismert, hogy egy, az utcán heverő ájult ember mellett elhaladó járókelők mennyire közömbösek. Kíváncsiak voltunk, hogy a lovassysok ilyen szempontból milyenek. Ezért egy kísérletet is véghezvittünk: egy szimulált ájulás keretében arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire figyelnek egymásra a diákok. Sajnos nálunk sem volt a maximális a segítőkészség, bár talán egy éles helyzetben nem lenne probléma. Remélhetőleg J

Egy egészségnap nem telhet el megfelelő testmozgás nélkül! Ezért lehetőséget biztosítottunk arra is, hogy aki igényli, megismerkedhessen egy rövid, frissítő mozgásformával. Jó pár embert megmozgattunk.

Csapatunk egyik tagja érdekes, szakmai alaposságú, ámde mégis ismeretterjesztő jellegű előadást tartott a tartósítószerekről. Bizony, elgondolkodtató volt, hogy mi mindent eszünk meg…

Délután filmvetítést rendeztünk, a film a vese fontos szerepére hívta fel a résztvevők figyelmét.

És természetesen egész nap rendelkezésre álltunk az egészséggel kapcsolatos kérdések megválaszolására, és kis „röpcédulákon” egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsokat osztogattunk.

egeszsegnap_cetlik

Azt gondoltuk, hogy ne csak a lovassys diákok részesüljenek az egészséges életmódra nevelésből, ezért aznap délután a középiskolai kollégiumban is folytatódtak az egészségnap eseményei: nagysikerű játékos vetélkedőt tartottunk.

Összegezve elmondható, hogy nagyon sikeres volt ez az egészségnap! Jó lenne, ha versenytől függetlenül, minden iskolában a diákok egy-egy csoportja időnként kezdeményezne s szervezne ilyent! Így az egészséggel kapcsolatos fontos információk előbb-utóbb eljutnának mindenkihez! Kodály Zoltán híres mondása: „Legyen a zene mindenkié!”. A nagy zeneszerzőnk után szabadon: Legyen az egészség mindenkié!!! S ebben nagyon sokat tehet egy ilyen egészségnap.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?