Mindent a cukorbetegségről

A november a cukorbetegség hónapja: Frederick Banting, aki 1921-ben felfedezte az inzulint, és ezzel óriási áttörést ért el a betegség kezelése terén, november 14-én látott napvilágot. A cukorbetegség korunk egyik legnagyobb problémája, Magyarországon közel 800 ezer cukorbeteget tartanak számon.

A cukorbetegség kialakulásának az oka az inzulin hiánya vagy az inzulin biológiai hatásának hiánya, vagy mindkettő. Az inzulint a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelik. A termelt hormon hatása, hogy elősegíti a glükóz bejutását a sejtbe a sejthártyán át, ezzel felhasználhatóvá teszi, valamint a májban a glükózból glikogént képez, a glükóz így raktározódik.

A vér cukortartalmát éhgyomorra határozzuk meg. Célszerű naponta többször, étkezés előtt és után 1-2 órával meghatározni a vércukorszintet. Csökkent cukortolerancia terheléses vércukorvizsgálattal (OGGT = orális glükóztolerancia-teszt) bizonyítható.

Terheléses vércukorvizsgálatkor éhgyomorra vért veszünk a vena cubitiből (középső könyökvénából) vagy az ujjbegyből. Ezután 200 ml vízben oldott, 50-100 g glükózt itatunk a beteggel, és az oldat elfogyasztása után 30, 60, és 120 perccel határozzuk meg a vér cukortartalmát ismételt vérvételekkel.
Egészséges egyén az éhgyomri értékei 5,5 mmol-nél kisebb, 6,7 mmol/l érték felett beszélhetünk cukorbetegségről. A terheléses vércukorszint maximális értéke 8,8 mmol/l-nél kisebb. Éhgyomri kapillárisvércukor kb. 1mmollal alacsonyabb, mint a vénás plazma glükózszintje.

A cukorbetegségnek 2 típusa van: az egyes és a kettes típusú diabétesz.

Az egyes típusú a vele született cukorbetegség, aminek genetikai oka van.

A sejtek működéséhez glükóz szükséges, amit táplálék formájában viszünk be nagy mennyiségben, de a szervezetünk is képes előállítani.

Inzulin hiányában a szervezet sem a bélből felszívódott cukrot nem képes oxidálni, sem a májban nem tudja glikogén formájában raktározni. A vércukorszint megemelkedik, a sejtek mindemellett „éheznek”. A cukrot a vese felhasználatlanul üríti ki.

A véráramban keringő cukrot inzulin hiányában a sejtek nem tudják felvenni, így a sejtek éhezni kezdenek a számukra szükséges táplálék hiánya miatt. A szervezet éhezni kezd, így elkezdi lebontani a zsírokat, fehérjéket.

Ennek a típusnak a jelei a hirtelen fogyás, nagy mennyiségű vizelet, és végső soron akár kómához is vezethet ez az állapot.

Az ilyen típusú diabétesz csak gyógyszeresen lehet kezelni, inzulint kell pótolni, amit napszaknak megfelelően kell bevinni a szervezetbe, hogy a cukor ne keringjen a véráramban, hanem a sejtek magukhoz tudják őket venni.

A kettes típusú a szerzett, vagy genetikai hajlam alapján szerzett cukorbetegség. A sejtben rezisztencia történik: termelődik megfelelő mennyiségű inzulin, de a sejt elveszti érzékenységét az inzulinra, a sejt nem tudja felvenni.

Ennek az okozója az elhízás, genetikai hajlam, nem megfelelő étkezés.

Súlyosságát tekintve kezelik tablettás módon vagy diétával a vércukorszint magasságától függően.

Tünetei a rosszullétek, bőrszárazság.

Nagyon fontos a sportolás és a megfelelő étkezés ennek a típusnak a kezelésében: minél inkább izomkímélőbb sportokat kell választani, rövidebb távokat, a szervezeten belüli oxigénhiány elkerülése érdekében. Leginkább ajánlott az úszás.

inzulin

A diabétesz leggyakoribb és legsúlyosabb szövődménye az érrendszer elváltozása. Az egyik a nagy és a középnagy artériák sclerosisa.

A diabéteszes atherosclerosis (a verőérfal megkeményedése) tünetei koszorúsér-elégtelenségben, angina pectorisban (szívszorulásban), szívinfarktusban, agyi keringési zavarokban és a perifériás erek szűkületében nyilvánul meg.  Az alsó végtag artériáinak szűkülete gangrénát okozhat. A másik csoport a hajszálerek elváltozása képezi, mely specifikusan csak cukorbetegeknél jelentkezik. Ez a diabéteszes microangiopathia, azaz a kis vérerek károsodása. A hajszálerek elfajulnak és következményes microaneurysmák (apró verőérsérvek) alakulnak ki. Leginkább a szem és a vese erein jelentkezik. A szemünk esetében látásromláshoz, akár vaksághoz vezethet. A vese-elváltozások miatt gyorsan kifejlődő nephrosis-tünetcsoport lép fel a betegeknél.

A klinikai képben a fájdalom és a fonákérzések dominálnak. A fájdalom főleg éjszaka jelentkezik, leggyakrabban az alsó végtagon. Gyakoriak a súlyos fertőzéses eredetű betegségek, mint például a furunkulus, tuberkulózis.

 

Megelőzni helyes étkezéssel lehet: igyekezni kell kevesebb cukorbevitelre, lassan felszívódó szénhidrátokat előnyben kell részesíteni és a napi háromszori, normális étkezést fontos betartani. Mindezek mellett elengedhetetlen a rendszeres mozgás.

 

A cikk megírásához Khalid Sara orvos nyújtott nekem segítséget.

 

Fónagy Zsanna 11.B

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?