A téli hónapok egészségvédelme – A D-vitamin jelentősége

A téli hónapok egészségvédelme
nagy
A D-vitamin jelentősége
A D-vitamin valójában nem is vitamin ?
A „D-vitamin” valójában nem vitamin, hanem hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben.
A bőrben D3-vitamin (kolekalciferol) jön létre UV sugárzás hatására, biológiailag aktív formája pedig 2 lépésben keletkezik. Először a májban, majd a vesében történő átalakulás során. E folyamat végeredménye lesz az aktív forma.
D-vitamin szükséglet biztosítása :
1. UV sugárzás hatására szervezetünk előállítja
2. Táplálkozás során kerül a szervezetbe
3. Vitaminpótlás tabletta formájában
Mennyi is akkor a szükséges D-vitamin ?
Életkor csoportok
Ajánlott napi bevitel
Max. napi bevitel
Csecsemők (0-12 hó)
400-800 NE ( nemzetközi egység)
1000 NE
Gyermekek (1-10 év )
400-800 NE
2000 NE
Serdülők (11-17 év)
1500 NE
4000 NE
Felnőttek (+ 17)
2000 NE
4000 NE
Terhesség, szoptatás
2000 NE
4000 NE
A D-vitamin szükséglet különböző betegségekben,korcsoportokban és túlsúlynál is változhat. Ezért és mert a D-vitamin zsírban oldódó vitamin ( a szervezetben raktározódik,túladagolható – bár ez csak igen szélsőséges esetekben lehetséges) mindenképpen érdemes a szedése előtt orvossal konzultálni. Esetleg vérvizsgálatot kérhet, hogy megállapítsa a D-vitamin szintet, ez a későbbiekben könnyebben követhetővé teszi a vitamin szintjének változását, az esetleg megállapított hiány esetén.
Melyik fajtát ?
A szervezet számára legjobban hasznosítható a D3-vitamin.
Milyen élelmiszer tartalmazza ?
Legjobb D-vitamin forrásaink a halmáj olajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek és margarinok.
Mihez szükséges ?
1. Kalcium és foszfor felszívódása
2. Csontok fejlődése, gyógyulása, képződése,csontritkulás megelőzése
3. Megfelelő izomműködés
4. Egészséges szív-, és érrendszer
5. Egészséges immunrendszer
6. Inzulin termelése
7. Megfelelő mellékvese működés
8. Agy: fokozza a regenerációt, serkenti az idegnövekedési faktor termelődését
9. Egészséges májműködés
10.  Pajzsmirigy működése
11. Megfelelő mennyiségű növekedési hormon termelése
12. Egészséges bőr: hiánya ekcémát, pikkelysömört okozhat
13. Egészséges légutak: hiányában pl. súlyosabbak az asztmás rohamok, az allergia
A D-vitamin receptor jelenlétét már több, mint 30 különféle sejttípusban igazolták,ez magyarázza hatásainak sokféleségét.
A téli hónapokhoz leginkább a megfelelő immunműködésben való szerepével kapcsolódik.
Az utóbbi években egyre növekvő figyelmet kap a D-vitamin szerepe, hiszen kimutatták, hatása nem korlátozódik a csontanyagcserére. Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt bizonyítják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban. Megfelelő mennyiség szükséges belőle ahhoz, hogy a veleszületett és a szerzett immunitásban a sejtek funkcióját aktiválja, ilyen módon csökkentve a gyulladásos folyamatokat és az oxidatív stresszt* – életkortól függetlenül.
*A szervezetben létrejövő,egészségre káros változás, amit a szabadgyökök okoznak. A szabadgyökök olyan atomok vagy molekulák, amelyek egy vagy több párosítatlan vegyérték elektronnal, vagy nyitott elektronhéjjal rendelkeznek, vagyis olyanok mintha egy vagy több kovalens kötés szabadon lógna róluk. A párosítatlan elektron miatt fokozott a reakciókészségük, nagyon gyorsan kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel elektronszerzés céljából. A folyamat végeredményben ahhoz vezet, hogy a célmolekula struktúrájában és funkciójában változást okoznak
Fontos tehát :
ha gyakran betegeskedünk, immunhiányos állapotoknál – hiszen immunerősítő hatással rendelkezik
bizonyos daganatos betegségek megelőzésére – rákmegelőző hatással bír, lassítja vagy megállítja a sérült és daganatos sejtek osztódását
autoimmun betegségek*2 kiegészítő terápiája : bizonyítottan csökkenti a betegség fellángolásainak számát, segít a szteroid terápia mellékhatásainak enyhítésében, gyulladás csökkentő hatású
*2 Autoimmunitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit „idegen testnek” érzékeli és elpusztításukra törekszik.
A D-vitamin sem csodaszer, szedése mellett nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.
 Csökkenhet a D-vitamin felszívódás
-lisztérzékenység esetén
-idős korban
-epilepsziára szedett gyógyszerek mellett
-veseproblémáknál
-pajzsmirigy túlműködéskor
Ha elég időt töltök a szabadban is, feltétlen szükséges gyógyszeresen pótolni a D-vitamint télen ?
A válasz egyértelműen,igen. Sajnos Magyarországon az októbertől márciusig terjedő időszakban még a megfelelően táplálkozó és sok időt szabadban töltő embernek is szüksége van a D-vitamin mesterséges pótlására. Hiszen ebben az időszakban az UV sugárzás szintje alacsony és táplálékkal nem vihető be a megfelelő mennyiség. Amennyiben az év többi részében sem töltünk napi 15 percnél többet a szabadban vagy valamilyen betegségben szenvedünk ezen az időszakon kívül is pótolni kell a vitamint.
A szolárium alkalmas-e a D-vitamin pótlására ?
Sajnos nem. Hiszen a D-vitamin elsődleges forrása a bőrt érő napsugárzás UV-B spektruma, ezért nem alkalmas a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium a D-vitamin pótlására.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?